Ovih 10 STVARI NIKAKO ne smete raditi svom INTIMNOM PODRUČJU!
Redovne posete ginekologu i briga o intimnom zdravlju bitni su za svaku ženu, Foto: Profimedia

BUDITE OPREZNE!

Ovih 10 STVARI NIKAKO ne smete raditi svom INTIMNOM PODRUČJU!

Brinite o svom intimnom zdravlju

Objavljeno:

Ljudi se plaše da idu kod lekara, jer ih ovakva poseta uglavnom asocira na postojanje neke bolesti, odnosno otkrivanje iste. Kada je u pitanju redovan odlazak kod ginekologa, mnoge žene ne shvataju koliko je bitan. Njime se rano može otkriti postojanje bilo koje bolesti ženskih reproduktivnih organa, koja se nakon ranog otkrivanja može uspešno lečiti.

1. Ne čekajte prvi seksualni odnos da biste otišle kod ginekologa

Žene prvu menstruaciju dobijaju uglavnom u periodu od 13-15 godine. Tada i jeste vreme za prvu posetu ginekologu, a ne tek nakon prvog seksualnog odnosa.

2. Ne idite kod ginekologa kod koga vam je neprijatno

Da se razumemo, nijedna poseta ginekologu ne može da bude prijatna. Međutim, ukoliko osetite da ginekolog prelazi granicu profesionalnog i da se neprijatan osećaj se odnosi samo na pregled, koji je sam po sebi takav, najbolje bi bilo da potražite pomoć drugog stručnog lica.

3. Nemojte da se stidite da pričate o problemima koji vas muče

Lekari su tu da vam pomognu najbolje što mogu. Ne postoji pitanje vezano za vaše zdravlje, koje ne smete da im postavite, jer oni su tu kako bi rešili problem koji imate. postoji mogućnost da su takvo pitanje več čuli, možda i nekoliko puta.

4. Nemojte brijati ili depilirati intimno područje pre posete ginekologu.

Njima nije bitno kako vaša vagina izgleda, oni su tu da bi se pobrinuli o vašem zdravlju. Usled depilacije, može se desiti da neka područja oteknu, a to će ginekologu samo otežati posao.

Nije dobro da se depilirate ili brijete pre posete ginekologu, jer postoji mogućnost da se usled iritacije jave problemi koji će otežati pregled
Nije dobro da se depilirate ili brijete pre posete ginekologu, jer postoji mogućnost da se usled iritacije jave problemi koji će otežati pregled foto: Ilustracija/Stock

5. Ne ignorišite simptome urinarne infekcije

Ukoliko osećate bol i pritisak kada mokrite, vreme je da posetite lekara, a ovakve simptome nikako nemojte prećutati svom ginekologu.

6. Izbegavajte mirišljive sapune i kupke

Svaki ginekolog će vam ovo izričito zabraniti. Iako je lepo kada je sve čisto i mirišljavo, ovi preparati mogu prouzrokovati gljivične infekcije i bakterijsku vaginozu.

7. Koristite zaštitu

Najbolja zaštita od polno prenosivih bolesti je kondom. Kontracepcijske pilule će vas zaštititi od neželjene trudnoće, ali su kod polno prenosivih bolesti potpuno neupotrebljive.

foto: Giphy

8. Ne izbegavajte testiranje na polno prenosive bolesti

Ukoliko ste seksualno aktivni, neophodno je da se testirate barem jednom godišnje. Međutim, ukoliko često menjate partnere i ne vodite računa o zaštiti, morate to raditi i češće.

9. Ne preskačite godišnju kontrolu

Ovo je neophodno radi prevencije boleti, ranog uočavanja bilo kakvih promena i sprečavanja da one postanu veliki problem. Takođe, postoju mogućnost da imate infekciju koja nema nikakvih simptoma i može se otkriti jedino pregledom.

10. Ne koristite mirišljave lubrikante

Ukoliko vaš partner želi da koristite mirišljave lubrikante, nemojte to raditi samo kako bi njega zadovoljili. To nije dobro za vašu vaginu.

BONUS VIDEO: SAČUVAJTE PREPLANULI TEN


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.