NE IGNORIŠITE PRVE ZNAKE BOLESTI! 5 simptoma RAKA DEBELOG CREVA, na koje morate obratiti pažnju i ako ste mladi!
Prepoznajte simptome raka debelog creva na vreme, Foto: Profimedia

NE GUBITE VREME!

NE IGNORIŠITE PRVE ZNAKE BOLESTI! 5 simptoma RAKA DEBELOG CREVA, na koje morate obratiti pažnju i ako ste mladi!

Postoje šanse od 92 posto za izlečenje ako se otkrije na vreme

Objavljeno:

Rak debelog creva jedan je od najčešćih zloćudnih tumora u zapadnim zemljama, a povezuje se s nizom faktora: nasleđivanje, dijete, prekomerna težina i debljina, smanjenje telesne aktivnosti, pušenje.

Bolest se većinom i otkrije kod starijih od 50 godina, ali u novoj studiji koju su sproveli stručnjaci American Cancer Society stoji kako se povećala stopa pojavnosti kod osoba starih od 20-30 godina.

Važno je dodati da postoje šanse od 92 posto za izlečenje ako se otkrije na vreme, a to možete ako prepoznate rane simptome.

Ovo su neki od njih:

1. ANEMIJA

Anemiju opisuje smanjeni broj crvenih krvnih ćelija (eritrocita) ili hemoglobina u krvi. Rak debelog creva ubrzava potrošnju crvenih krvnih zrnaca. Nizak nivo hemoglobina u krvi može biti simptom raka debelog creva, a obična krvna slika može ustanoviti jeste li anemični ili niste. Vidljivi pokazatelji anemije su blede desni, osećaj trnaca u rukama i nogama, kao i umor.

2. KRV U STOLICI

Može se raditi o krvi u stolici, na papiru kad se brišete ili stolica može biti tamne boje, a posledica su hemeroida koji nastaje zbog tumora ili nekog drugog zdravstvenog problema. Nemojte ignorisati prisutnost krvi u stolici, bez obzira o kojoj količini je reč.

3. GUBITAK KILOGRAMA

"Tumori mogu izazvati gubitak apetita, ali takođe menjaju rad metabolizma." kaže dr. Kiesel, gastroenterolog na klinici Mayo.

Tumori uzrokuju gubitak apetita
Tumori uzrokuju gubitak apetita foto: Profimedia

4. BOLOVI U PODRUČJU STOMAKA

Bolovi u stomaku mogu se javiti zbog rasta tumora u crevima, stoga ako osetite bolove u ovom području i oni ne prestaju, nemojte oklevati. Iako je mnogo razloga za bol u stomaku, ne rizikujte.

5. POTEŠKOĆE S varenjem

Tumori često uzrokuju zatvor pa je teško obaviti nuždu, a oni će i promeniti izgled stolice koja će biti retka. Takođe možete imati proliv. Ako ove promene traju do 4 nedelje, obratite se lekaru.

BONUS VIDEO: URME SU NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVETU: Pogledajte deset razloga i ZAŠTO!

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.