Grickate nokte? Otac dvoje dece (28) je PUKOM SREĆOM OSTAO ŽIV zbog ove ružne navike!
Ova grozna navika može da izazove sepsu, Foto: Profimedia

ne grizite nokte!!

Grickate nokte? Otac dvoje dece (28) je PUKOM SREĆOM OSTAO ŽIV zbog ove ružne navike!

Onda je prst počeo da mi bubri i osećao sam tupo lupkanje u njemu koje me je sve više bolelo

Objavljeno: 05.05.2018. 08:44h
  • 14

Ova ružna navika koju možda imate i vi, kao i veliki broj ljudi, može puno da vas košta zato što se kada se grickaju nokti i kožica oko njih stvaraju otvorene ranice koje mogu da izazovu ozbiljne infekcije.

U radikalnim situacijama, kao što je bila ona koja se desila Luk Hanomanu (28), ocu dvoje dece, ova grozna navika može da izazove sepsu. Luk je danas srećan što je živ, nakon što je dobio sepsu kada je odgrizao komadić kožice uz nokat prsta.

Nakon što je odgrizao kožu na strani nokta, Luk je ubrzo počeo da se oseća loše. Kroz nedelju dana pojavili su mu se simptomi slični gripu dok mu se krvotokom širila sepsa, piše "Njujork post".

Hanoman iz Sautporta, Velika Britanija, konačno je prevezen u bolnicu, gde je proveo četiri dana na 24-časovnom posmatranju, nakon čega su mu doktori rekli da je "srećan što je živ".

Luk se uspešno oporavlja od sepse, a sad želi da poveća svest o sepsi i njenim simptomima za koje smatra da nisu dovoljno jasni u javnosti i da se mnogim ljudima može dogoditi to što i njemu, samo sa puno tragičnijim završetkom.

- Oduvek grizem nokte. Uglavnom zbog nervoze - izjavio je. - I tako sam jednog dana odgrizao komadić kožice uz nokat. Malo me je zabolelo, ali nisam previše o tome razmišljao. Ubrzo sam počeo da osećam simptome slične gripu, ali i dalje sam radio. Iako mi je svaki dan bilo sve gore - znojio sam se, imao groznicu, a na kraju sam dobio temperaturu, nameravao sam da preležim vikend misleći da ću onda biti bolje - ispričao je Hanoman.

- Onda je prst počeo da mi bubri i osećao sam tupo lupkanje u njemu koje me je sve više bolelo. Počeo sam da se čudno osećam i nisam mogao da se koncentrišem na to što radim.

Mislio je da će prespavati bolest ali je ipak zaršio u bolnici
Mislio je da će prespavati bolest ali je ipak zaršio u bolnicifoto: Stock

Luk, koji ima dva sina, od 6 i 5 godina, je u petak otišao s posla obećavajući sam sebi kako će vikend provesti odmarajući.

- Mislio sam da to mogu da prespavam. Otišao sam u krevet u petak uveče i probudio se idući dan u dva popodne. Tad je već stigla moja mama i mislila je da nešto nije u redu, budući da sam u to vreme već odavno trebao da budem na nogama - priseća se Luk.

Hanomanova mama je brzo nazvala hitnu pomoć i objasnila operateru Lukove simptome. Iz bolnice su joj rekli da Luk treba što pre da dođe na hitan prijem. Odmah nakon razgovora odvezli su se u bolnicu i Luk se odjednom našao na nosilima.

- Sve se dogodilo strašno brzo. Bilo je ludo. Nikad pre nisam bio u bolnici - izjavio je.

Hanoman je po celom telu imao crvene linije i temperaturu, što su česti znakovi infekcije.

I to ne bilo koje infekcije, nego sepse, koja se pojavljuje kao rezultat infekcije u organizmu. Kad se infekcija naglo pojača, pojačava se i rad imuniteta koji počinje da napada sam sebe, uzrokujući prestanak funkcionisanja zdravog tkiva i organa.

Nakon što je dobio sepsu u julu 2017. Hanoman je proveo četiri dana u bolnici i primao je jake antibiotike.

- Jako sam se uplašio. Bio sam 0-24 sata pod kontrolom medicinskog osoblja sa dve različite infuzije priključena na ruke. Rekli su mi da sam srećan što sam živ i da sam bio jako blizu septičkom šok. Doktori i sestre su bili fantastični. U početku mi nisu rekli koliko je stanje ozbiljno, pretpostavljam zato da se ne brinem - objašnjava Hanoman.

- Pre ovog što mi se dogodilo o sepsi nisam znao skoro ništa. Mislio sam da sam pokupio neki virus i da sam zato dobio toliko visoku temperaturu. Inače izbegavam da idem na bolovanje, samo sam hteo da odradim svoje smene i odem kući za vikend. Pretpostavljam da bi to isto uradilo puno ljudi. Simptomi sepse, isto i kao sepsa, su mi bili potpuna nepoznanica. Mislim da je jako bitno da se ljudi upoznaju o simptomima ove opasne infekcije i njenim simptomima - objašnjava Hanoman.

Simptomi sepse uključuju osećaj letargije, visoku temperaturu i brzo disanje. Ostali simptomi uključuju vrtoglavicu, proliv i smežuranu, crvenu ili bledu kožu.

BONUS VIDEO: VRAĆA SE TREND IZ DEVEDESTIH: Devojke su poludele za OVIM NOKTIMA! Grozno!

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media