DRŽITE JAJA U VRATIMA FRIŽIDERA? Evo zašo bi trebalo da prestanete to da radite - JOŠ DANAS!
Stručnjaci su otkrili da su vrata frižidera zapravo najgore mesto za čuvanje jaja ako želimo da ostanu sveža, Foto: Profimedia

POSTOJI BOLJE REŠENJE

DRŽITE JAJA U VRATIMA FRIŽIDERA? Evo zašo bi trebalo da prestanete to da radite - JOŠ DANAS!

Svi misle da su vrata frižidera najbolje mesto za čuvanje jaja 

Objavljeno: 06.05.2018. 16:15h
  • 48

Većina frižidera ima u vratima deo namenjen za čuvanje jaja – pa je logično pretpostaviti da je to najbolje mesto na kome možete da ih držite.

Međutim, stručnjaci su otkrili da su vrata frižidera zapravo najgore mesto za čuvanje jaja ako želimo da ostanu sveža, odnosno da potraju što je moguće duže. Naime, vrata su najtopliji deo frižidera pa će se jaja pokvariti brže nego da ih stavite na police unutra. Osim toga, vrata frižidera su podložna stalnim promenama temperature, tvrde stručnjaci.

Kad otvorite i zatvorite frižider, predmeti u vratima će se više zagrejati nego oni u drugim delovima frižidera

Iako se stručnjaci  slažu da bi jaja trebalo stalno držati u frižideru, jedan doktor tvrdi da je za neka jela bolje da ih držimo na sobnoj temperaturi. Naime, Dr Stjuart Farimond tvrdi da čuvanje jaja u vratima frižidera može uništiti neka jela na bazi jaja "jer drhtanje od udarca vratima destabilizuje belanca". Takođe kaže da za kuvana jaja možemo koristiti jaja iz frižidera, ali za pečena jaja ili kajganu trebalo bi da koristimo jaja sobne temperature. Tako jaja neće biti „žilava“ kad ih pržimo ili poširamo.

Kako god – preporuka je ipak da se za vreme ovih vrućih dana jaja drže u frižideru – napravimo kompromis pa ih držimo u posudi na polici frižidera, a ne u vratima. I pazite – držite ih podalje od hrane koja ima snažan miris, iako su u ljusci, jaja lako upijaju mirise.

BONUS VIDEO: MINERALI u borbi protiv virusnih infekcija! Evo koje namirnice ih sadrže!

(Espreso.rs/Miss7.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media