MOJ MUŽ SE PROMENIO TOKOM NOĆI, nešto se događalo u njegovom telu...
Liz je mislila da je njen muž u "muškoj menopauzi", Foto: Pixabay

ISPOVEST ZABRINUTE SUPRUGE

MOJ MUŽ SE PROMENIO TOKOM NOĆI, nešto se događalo u njegovom telu...

Do promena u njegovom raspoloženju i ponašanju došlo naglo - u jednom trenutku je jako dinamičan, sekundu kasnije strašno umoran

Objavljeno:

Promene raspoloženja, letargija, gubitak libida, razdražljivost, nedostatak energije, gubitak mišićne mase, slaba koncentracija... Simptomi su "muške menopauze". Nisu samo žene te koje ulaskom u srednje godine promene ponašanje zbog uticaja hormona, lekari kažu da se to događa i muškarcima.

Liz Stout (45) iz Velike Britanije ispričala je kako je to izgledalo u slučaju njenog supruga, odnosno da je pomislila da joj je muž ušao u "mušku menopauzu" - iako se nešto drugo se događalo u njegovom telu. Kaže da je do promena u njegovom raspoloženju i ponašanju došlo naglo - u jednom trenutku je jako dinamičan, sekundu kasnije strašno umoran, prenosi Dejli Mejl.

- Džo ima 53 godine i dobro jede, vežba redovno i nema poroka, osim možda pokoje čaše crnog vina. Ipak, činio se nekako jako umornim, bio je uznemiren i zbunjen. Nekako kao da mu je bilo svega dosta - ispričala je i zapitala samu sebe da li joj je suprug možda u muškoj menopauzi.

Razgovarala je s prijateljicama i otkrila da su i one prošle, ili prolaze, sličnu stvar sa svojim partnerima. Počela je da istražuje po internetu, čita stručne časopise... Pomislila je da je Džo ušao u krizu srednjih godina, da je u "muškoj menopauzi", prepušten na milost i nemilost promeni svojih hormona.

U tom slučaju, neki muškarci, poput žena, moraju uzimati lekove, kako bi nadomestili testosteron.

Inače, "muška menopauza" čiji je službeni naziv - andropauza, osim spomenutih simptoma na početku teksta, može rezultirati poteškoćama sa spavanjem, preraspodelom masnoće u telu koja počne više da se taloži na stomaku.

Iako, i velike količine hormona stresa mogu uzrokovati smanjivanje nivoa testosterona što na kraju negativno utiče na nivo energije i libido, Liz se zapitala da li je možda u tome problem.

Džo je bio opterećen poslovnim i porodičnim obavezama
Džo je bio opterećen poslovnim i porodičnim obavezama foto: Profimedia

- Kada smo se upoznali pre pet godina, njegova bezgranična energija bila je jedna od stvari koje su me privukle na njemu. Bio je jedan od najzabavnijih i najzanimljivijih ljudi koje sam ikada upoznala. Razlika od osam godina nije mi smetala, ja sam imala 40, a on 48. Naše udvaranje bilo je uzburkano, a nakon šest meseci veze počeli smo da živimo zajedno, u mešanom blaženstvu naših četvoro potomaka, moje dvoje dece Talulom (13) Džordžom, (11) i njegovim devojkama Lolom (16) i Skarlet (13) - ispričala je i dodala da se Džo promenio doslovno preko noći.

Počeo je sa svakodnevnim pritužbama da se ne oseća dobro, da je sav nikakav, a tako se nikada nije ponašao. Postalo mu je teško da se koncentriše na posao, a da se opusti još teže. Pokušavao je da ostane veseo, ali videlo se da mu je to borba.

- Dala sam sve od sebe da podignem atmosferu. Oboje smo to pripisali zimskoj melanholiji, ali istina je bila daleko do toga. Živeli smo drugačije nego pre, on više nije bio zabavan - kazala je.

Uveče su sve manje trčali i vozili bicikl, a sve više gledali televiziju. Sve manje su se ljubili, a sve više svađali. Džo je počeo da odlazi na spavanje sve kasnije i kasnije, nije mogao da spava kako treba. Pripisali su to godinama, tome što su sve stariji. Zapravo, on nije želio previše da razgovara o razlogu za promenu u ponašanju, ali ona nekako nije mogla da se pomiri s time, nešto joj je tu bilo čudno.

- U početku nisam povezivala i prihvatala simptome svoje menopauze u koju sam ušla prerano, ali s vremenom sam shvatila da je to tako. Ipak Džo nije želieo da razgovara o svojim hormonima - priča Liz.

Dodaje da su joj bile potrebne nedelje da ga nagovori da potraži pomoć stručnjaka. Napokon ju je poslušao. Otišao je u kliniku Omnija u Londonu kod dr. Sohore Roked, lekarke opšte prakse i stručnjaka za muške hormone.

Doktorka je potvrdila da su njegove promene u ponašanju tipične, da se s time susreće u poslu.

- Moje pacijentkinje su svesnije onoga što se događa u njihovim telima i otvorenije su za razgovor o tim neizbežnim promenama do kojih dolazi u srednjoj dobi. Većina muškaraca dođe kod mene tek kada simptomi postanu ozbiljan problem. To je frustrirajuće, jer što ranije izbalansiramo neravnotežu, to je verovatnije da ćemo to rešiti - kaže lekarka.

Džo nije imao volju ni za čim
Džo nije imao volju ni za čim foto: Profimedia

Dodaje da mnogi muški pacijenti pristanu da razgovaraju o tome tek kada vide dokaze, rezultate ispitivanja koji pokazuju očiglednu vezu između medicinskih činjenica i njihovih simptoma.

Uzela je od Džoa uzorak krvi kako bi izmerila nivo testosterona i proverila nedostaju li mu neki vitamini i minerali. Uzela je i uzorke pljuvačke u različitim periodima dana da bi proverila nivo kortizola, hormona koji se oslobađa kada je čovek pod stresom.

- Višak kortizola može poremetiti nivo šećera u krvi, uticati na crevne bakterije i povećati krvni pritisak. Ono što je najviše zabrinjavajuće je činjenica da kortizol može biti pokretačka sila za najozbiljnije bolesti - objasnila je dr. Roked.

Džo je ubrzo saznao šta se točno događa kod njega. Dobra vest bila je da mu je nivo testosterona odličan za muškarca njegovih godina. Ali, rezultati analize pljuvačke pokazali su nezdravo visok nivo hormona stresa koji poništava učinke testosterona u telu. Džo je tada priznao da je zaista pod velikim pritiskom svaki dan, razapet između posla i porodičnih obveza, ali da ranije nije želeo da priča o tome, nije želeo da bude negativan.

- Posebno je visoka stopa stresa i anksioznosti kod muškaraca u kasnim 40-im i ranim 50-im godinama života. Ne razumem zašto, ali mnogi od njih verovatno neće da potraže pomoć, čak niti od porodice i bliskih prijatelja - objasnio je dr. Paul Meklaren, psihijatar u bolnici Priori Hajes Gruv u Kentu.

Džo je od lekarke dobio suplemente koji su mu pomogli da vrati energiju, uključujući Omega-3 kapsule za smanjenje upale koja je već zahvatala ćelije i tkiva. Dobio je i vitamin D i neke minerale. Naime, analiza je pokazala da Džo ima i vrlo nizak nivo vitamina D koji je važan stimulans raspoloženja. Dobio je i vitamin B, još jedan vitalni pojačivač energije. Vitamin B pomaže u stimulisanju rada nadbubrežne žlezde i proizvodnju hormona, a koja je bila pod negativnim uticajem kortizola.

BONUS VIDEO: (KURIR TV) URME SU NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVETU: Pogledajte deset razloga i ZAŠTO!

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.