GRICKATE NOKTE? Možda ste u SMRTNOJ OPASNOSTI, odmah prekinite s tim!
Ne radite ovo: može biti opasno, Foto: Pixabay

dramatično upozorenje

GRICKATE NOKTE? Možda ste u SMRTNOJ OPASNOSTI, odmah prekinite s tim!

- Počeo je da mi bubri prst i osetio sam tupo lupkanje...

Objavljeno:

Luk Hanoman, otac dvoje dece, srećan je što je uopšte živ, pošto je dobio sepsu, nakon što je odgrizao komadić kožice, dok je grickao nokte na prstima.

Luk je počeo da se oseća loše ubrzo nakon što je odgrizao kožu na strani nokta. Kroz nedelju dana pojavili su mu se simptomi slični gripu dok se mu se krvotokom širila sepsa, piše New York Post.

Hanoman, iz Birkdejla u Engleskoj, konačno je prevezen u bolnicu gde je proveo četiri dana na 24-časovnom posmatranju, nakon čega su mu lekari rekli da je "srećan što je živ".

Luk se danas uspešno oporavlja od sepse, a sad želi da poveća svest o sepsi i njenim simptomima za koje smatra da nisu dovoljno jasni u javnosti te da se mnogim ljudima može dogoditi to što i njemu, samo s puno nesrećnijim krajem.

- Oduvek grizem nokte. Uglavnom zbog nervoze - izjavio je.

- I tako sam jednog dana odgrizao komadić kožice uz nokat. Malo me je zabolelo, ali nisam previše o tome razmišljao. Ubrzo sam počeo da osećam simptome slične gripu, ali i dalje sam radio. Iako mi je svaki dan bilo sve gore - znojio sam se, imao groznicu, a na kraju sam dobio temperaturu, nameravao sam da preležim vikend misleći da ću onda biti bolje - ispričao je Hanoman.

- Onda je počeo da mi bubri prst i osećao sam tupo lupkanje u njemu koje me je sve više bolelo. Počeo sam čudno da se osećam i nisam se mogao koncentrisati na to što radim.

Luk, koji ima dva sina, od 6 i 5 godina, je u petak otišao s posla obećavajući sam sebi kako će vikend provesti odmarajući.

- Mislio sam da mogu da spavam. Otišao sam u krevet u petak uveče i probudio se idući dan u dva popodne. Tad je već stigla moja mama i misleći da nešto nije u redu budući da je u to vreme već odavno trebalo da sam na nogama - priseća se.

Hanomanova mama je brzo nazvala Hitnu pomoć i objasnila operateru Lukove simptome. Iz bolnice su joj rekli da Luk treba što pre da dođe na hitan prijem. Odmah nakon razgovora odvezli su se u bolnicu i Luk je odnjednom bio na nosilima.

- Sve se dogodilo strašno brzo. Bilo je ludo. Nikad pre nisam bio u bolnici.

Hanoman je po cijelom telu imao crvene linije i temperaturu, što su česti znakovi infekcije.

I to ne bilo koje infekcije, nego sepse, koja se pojavljuje kao rezultat infekcije u organizmu. Kad se infekcija naglo pojača, pojačava se i rad imuniteta koji počinje napadati sam sebe, uzrokujući prestanak funkcionisanja zdravog tkiva i organa.

Hanoman je proveo četiri dana u bolnici, gde je primao jake antibiotike.

- Jako sam se uplašio. Bio sam 0-24 pod kontrolom medicinskog osoblja sa dve infuzije priključene na ruke. Rekli su mi da sam srećan što sam živ i da sam bio jako blizu septičkom šoku. Doktori i sestre su bili fantastični. U početku mi nisu rekli koliko je stanje ozbiljno, pretpostavljam zato da se ne brinem - objašnjava Hanoman.

- Pre ovog što mi se dogodilo o sepsi nisam znao skoro ništa. Mislio sam da sam pokupio neki virus i da sam zato dobio toliku temperaturu. Inače izbegavam da idem na bolovanje, samo sam hteo da odradim svoje smene i odem kući. Simptomi sepse, isto i kao sepsa, su mi bili potpuna nepoznanica. Mislim da je jako bitno osvestiti ljude o ovoj opasnoj infekciji i njenim simptomima - objašnjava Hanoman.

Simptomi sepse uključuju osećaj letargije, visoku temperaturu i brzo disanje. Ostali simptomi uključuju vrtoglavicu, proliv i smežuranu, crvenu ili bledu kožu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.