UGOJILE STE SE? Možda je zbog vašeg ciklusa! Na ovih 5 načina se menstruacija IGRA sa našim kilogramima
Menstruacija utiče i na naše kilograme, Foto: Profimedia

proverite!

UGOJILE STE SE? Možda je zbog vašeg ciklusa! Na ovih 5 načina se menstruacija IGRA sa našim kilogramima

Donosimo 5 načina na koje se menstruacija može igrati s kilogramima

Objavljeno:

Neke žene mogu dobiti i do dva kilograma tokom menstruacije, ali srećom veći deo tih kilograma nestane sa završetkom iste. Donosimo 5 načina na koje se menstruacija može igrati s kilogramima

1. Zadržavanje tečnosti u telu

Ženski polni hormon estrogen postiže najvišu količinu pred kraj menstrualnog ciklusa, nešto pre početka menstruacije.

Visoka količina estrogena može uzrokovati zadržavanje tečnosti u telu, zbog čega dolazi do nadutosti te veće brojke na vagi. Dobra je vest da količina estrogena padne kada počne menstrualno krvarenje.

2. Progesteron se "igra" s vama

Uz estrogen, drugi hormon koji vas može "zezati" jest progesteron. Količina progesterona poraste u drugoj polovini menstrualnog ciklusa, što uzrokuje zadržavanje vode, osetljivost grudi i dobijanje na težini zbog vode koja se zadržala u organizmu.

Kod nekih žena grudi mogu narasti čak za jedan broj. Zbog "navale" progesterona telo izvlači tečnost iz krvnih sudova te je prenosi u tkivo, a to se, prema jednoj teoriji, događa zato što se telo priprema za oplodnju. Ako do oplodnje, odnosno trudnoće ne dođe, količina progesterona pada i telo se s prestankom menstruacije vraća u pređašnje stanje.

3. Žudite za kaloričnijom hranom

Pretpostavićemo da tokom menstruacije ne žudite za brokolijem, već za slanim i slatkim. Nažalost, upravo biste takvu hranu trebali izbegavati tih dana u mesecu. Naime, grickalice i jednostavni ugljeni hidrati, poput slatkiša, dodatno pospešuju zadržavanje tečnosti.

4. Kilogrami se mogu zadržati i nakon menstruacije

Preterate li s kaloričnom hranom, moguće da će se koji kilogram viška zadržati i nakon što menstruacija završi. Kako biste umanjili 'štetu' pazite da tih dana u mjesecu unosite dovoljno tečnosti, jedete nemasne belančevine poput grčkog jogurta, te da jedete razumno.

5. Preskačete trening

Tokom menstruacije možete se osećati naduto, umorno i lenjo, i to je potpuno razumljivo. Vežbanje vam je možda zadnje na pameti, ali kretanje i znojenje tih dana u mesecu, kao i inače, zapravo pomažu da se osećamo bolje.

Znojenjem se izbacuje višak vode, a hormon endorfin, koji se pojačano luči kada se bavimo fizičkom aktivnošću, olakšaće grčeve. Ipak, ako se ne osećate sposobni za trening, ne morate zbog toga osećati grižu savesti.

Bonus video:

ŽELITE DA ČISTITE ORGANIZAM OD TOKSINA I TEŠKIH METALA? Poslušajte savete nutricioniste, kako to najlakše da učinite!

(Espreso.co.rs/Dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.