Svaka žena MORA obaviti ovih 8 ZDRAVSTVENIH PREGLEDA: Mogu vam sačuvati ŽIVOT!
Ne čekajte da se pojave simptomi bolesti, već idite redovno na preventivne preglede, Foto: Profimedia

VODITE RAČUNA O ZDRAVLJU!

Svaka žena MORA obaviti ovih 8 ZDRAVSTVENIH PREGLEDA: Mogu vam sačuvati ŽIVOT!

Kao što u svom rasporedu imate zakazane odlaske kod frizera, kozmetičarke, u bioskop, tako upišite i kontrolu kod lekara

Objavljeno: 29.04.2018. 08:12h
  • 10

Preventivni zdravstveni pregledi su nešto na šta mnogi ljudi zaboravljaju, a od vitalne su važnosti. Kao što u svom rasporedu imate zakazane odlaske kod frizera, kozmetičarke, u bioskop, tako upišite i kontrolu kod lekara. Pročitajte zašto bi upravo ovih osam pregleda svaka žena trebalo da uradi i koliko često.

Provera holesterola

Zašto? "Visok holesterol može biti nasledan, pa ako u vašoj porodičnoj anamnezi postoji, trebalo bi da ga kontrolišete", kaže dr. Hiks. Visok holesterol povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara. Faktori rizika su pušenje i višak kilograma, ali i mnoge osobe koje su vitke imaju povišen holesterol, tako da je dobra ideja otići na testiranje.

Koliko često? Svakih pet godina.

Slušaj svoja creva

Zašto? "Ako imate simptome celijakije, kao što je intolerancija na gluten, umor, gubitak kilograma ili sindrom iritabilnog creva, izvadite krv i potražite pomoć svog lekara", kaže dr. Brever i savetuje: "Ako neko iz porodice ima problema s crevima, zatražite test iako nemate simptome." U Velikoj Britaniji od 100 osoba sa simptomima iritabilnog creva, bolest je dijagnostifikovana kod njih 24 posto. Koliko često? Jednom, ako je bolest dijagnostifikovana nužno je doživotno se pridržavati bezglutenske dijete.

Bris grlića maternice

Zašto? "Bris grlića maternice otkriva promene u ćelijama vrata maternice, koje ako se ne leče mogu napredovati u rak grlića materice", kaže dr. Sara Brever. "Rano otkrivanje sprečava razvoj oko 75% tumora grlića maternice", objašnjava. Koliko često? "Žene između 25 i 49 godina bi trebalo da se testiraju jednom u tri godine. Žene mlađe od 25 godina, koje imaju bolan seksualni odnos ili krvarenje nakon seksa trebalo bi da kažu za taj problem svom ginekologu. Najbolje vreme za posetu ginekologu je sredina ciklusa", objašnjava dr. Brever.

Najbolje vreme za posetu ginekologu je sredina ciklusa
Najbolje vreme za posetu ginekologu je sredina ciklusa foto: Profimedia

Pregled madeža

Zašto? "Ranim otkrivanjem može sprečiti melanom", kaže dr Komi Skali. Koliko često? "Samopregled treba obaviti svaka tri meseca. Sledi ABCDE vodič: A za asimetričan (ne bi trebao da bude), B za granicu (ne bi trebalo da bude zupčast), C za boju (sve promene?), D za prečnik (veći od 7 mm?) I E za evoluciju (Da li se promenio?). Ako je tako, poseti svog lekara opšte prakse."

Test za dijabetes

Zašto? "Ako imaš simptome koji uključuju često uriniranje i osećaj žeđi, gubitak težine bez razloga i umor, traži svog lekara opšte prakse da ti uradi test urina", kaže dr. Hiks. Koliko često? Dijabetes se može razviti bilo kada u životu, ali dijabetes prate izraženi simptomi tako da nije potrebna kontrola, ako nema simptoma.

Dijabetes se može razviti bilo kada u životu
Dijabetes se može razviti bilo kada u životu foto: Shutterstock

Test na polno prenosive bolesti

Zašto? Seksualno aktivne žene bi trebalo da se testiraju na polno prenosive bolesti jer mnoge od njih nemaju izražene simptome. Koliko često? Ako često mijenjate partnere, kontrolišite se svakog meseca. Ako ste u monogamnom odnosu, oba partnera bi trebalo da se pregledaju na početku. "Ako primetite neuobičajen iscedak, nelagodu, pritisak u abdomenu ili simptome slični gripu ili groznici koji ne prolaze, obratite se lekaru", kaže dr. Brever.

Pregled grudi

Zašto? Dojke se menjaju tokom ciklusa, ali ako se promene na neuobičajen način, treba posetiti lekara. Koliko često? Dojke treba pregledati često, a to se prvenstveno odnosi na samopregled.

Poželjno je da dojke pregledate što češće
Poželjno je da dojke pregledate što češće foto: Pixabay

Kontrola krvnog pritiska

Zašto? "Nikada nije prerano proveravati visoki krvni pritisak. Pogotovo, osobe s prekomernom težinom, porodičnom anamnezom ili oni koji piju puno alkohola", kaže dr. Hiks. Koliko često? Svakih pet godina ili ranije ako često osećate slabost, vrtoglavicu, zamagljen vid, mučninu ili nesigurnost.

BONUS VIDEO: Kako da pobedite zapušeni nos? UZ OVIH 6 SAVEZNIKA IZ PRIRODE!

(Espreso.rs/Zdravakrava.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media