HIDROGEN I UŠI: Kako stoje stvari?
Foto: Pixabay

sredstvo

HIDROGEN I UŠI: Kako stoje stvari?

Razgovarajte sa svojim lekarom pre upotrebe vodonik peroksida za ispiranje ušiju, naročito ako ste imali ili trenutno imate infekciju, puknutu bubnu opnu ili bilo koji drugi problem sa ušima. U tom slučaju ga ne treba primenjivati jer postoji opasnost da vodonik peroksid ošteti okolno tkivo

Objavljeno: 15:49h

Kako najjednostavnije očistiti uši i osloboditi se viška ušnog voska i nagomilane prljavštine koji dovode do začepljenja?

Ušni vosak ili cerumen je prirodna supstanca koja pomaže u zaštiti ušnog kanala od vode, infekcija i iritacija.

On ima antigljivična i antibakterijska svojstva, a zadržava prašinu i mnoge druge sitne čestice tako što im onemogućava da uđu u unutrašnje uho.

Kod nekih ljudi se stvara više cerumena, a prekomerna količina se postepeno izbacuje iz uha. Međutim, ona se ponekad može nakupiti, osušiti i formirati prepreku u ušnom kanalu.

Do toga dovodi niz faktora, uključujući jednostavno prekomerno nakupljanje cerumena, trajnu izloženost buci, virusne infekcije, preuzak ušni kanal ili njegov netipičan oblik, boravak u prašnjavom ili zadimljenom prostoru itd.

U tim slučajevima je neophodno očistiti višak cerumena, a medicinska platforma Healthline navodi da se vodonik peroksid pokazao kao vrlo efikasan način da to učinimo.

Rastvori za čišćenje ušiju koji se kupuju u apoteci obično sadrže 3-postotni vodonik peroksid (hidrogen peroksid), koji oslobađa kiseonik i njime omekšava, razbija ili rastvara ušni vosak.

Kako isprati uši vodonik peroksidom?

Lezite na bol, s uhom pogođenim viškom cerumena okrenutim ka plafonu.

Sipajte propisani broj kapi u ušni kanal. (U pitanju je broj kapi koji je preporučio lekar ili je naveden na pakovanju rastvora.)

Kada čujete zvuk škripanja, pucketanja ili mehurića, to znači da je tečnost ušla u vaš ušni kanal.

Ostanite u tom položaju pet minuta ili onoliko koliko je navedeno u uputstvu za upotrebu.

Potom se nagnite iznad lavaboa, lavora ili neke druge posude kako bi tečnost iscurela.

Obrišite maramicom spoljašnje uho.

Ponovite postupak s drugim uhom ukoliko je potrebno.

Napomena: Obavezno pažljivo pročitajte uputstvo za primenu ovog rastvora kako biste znali tačnu količinu, vreme čekanja pre nego što pustite tečnost da iscuri i koliko puta dnevno ili nedeljno treba da ponovite postupak.

Može li da bude opasno?

Razgovarajte sa svojim lekarom pre upotrebe vodonik peroksida za ispiranje ušiju, naročito ako ste imali ili trenutno imate infekciju, puknutu bubnu opnu ili bilo koji drugi problem sa ušima. U tom slučaju ga ne treba primenjivati jer postoji opasnost da vodonik peroksid ošteti okolno tkivo.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.