RAK JAJNIKA POZNAT KAO TIHI UBICA: Ovo su 4 rana simptoma, NE IGNORIŠITE IH, MOGU VAM POMOĆI DA BOLEST UOČITE NA VREME (FOTO)
Obratite pažnju!, Foto: Shutterstock

vodite računa

RAK JAJNIKA POZNAT KAO TIHI UBICA: Ovo su 4 rana simptoma, NE IGNORIŠITE IH, MOGU VAM POMOĆI DA BOLEST UOČITE NA VREME (FOTO)

Iako je najčešći kod žena u pred menopauzi, sve više slučajeva pokazuju povećanu učestalost kod žena u 30-im i 40-im godinama, možda čak i mlađim

Objavljeno: 20:22h

Rak jajnika nastaje kada stanice jajnika postaju maligne i počnu se razvijati u tumore. Ova vrsta raka je poznata kao tihi ubica zbog nedostatka vidnih simptoma i poteškoća da bude otkriven sa rendgenom.

Iako je najčešći kod žena u pred menopauzi, sve više slučajeva pokazuju povećanu učestalost kod žena u 30-im i 40-im godinama, možda čak i mlađim. Istraživanja iz Velike Britanije su otkrila da rano otkrivanje raka može drastično povećati šanse za opstanak, stoga obratite pažnju na svoje telo i redovno posećujte svog doktora.

Prepoznajte simptome
Prepoznajte simptomefoto: Ilustracija/Stock

Stvar je u tome da rak jajnika ne ćuti, ali je jako tih. Trenutno ne postoji nijedan pouzdan test, bris, pa čak i krvni testovi često daju lažne negacije. Drugi problem je da mnogi od simptoma su pogrešni i ukazuju na druge bolesti, kao što su IBS (sindrom iritabilnog creva).

Analiza krvi
Analiza krvifoto: Petar Lazović

Novija istraživanja pokazuju da postoje znakovi i simptomi raka jajnika u ranoj fazi, a kao žene, moramo biti pažljive i znati kada djelovati…

4 simptomi koji mogu biti znakovi raka jajnika

- Uporna nadutost

Ako primijetite stalnu nadutost stomaka, koja traje duže od tri sedmice, može biti rani simptom raka jajnika, mada ovakvi simptomi mogu upućivati na mnoge želučane probleme. Bilo kako bilo, ako nadutost traje duže vrijeme, javite se doktoru.

Bol u stomaku
Bol u stomakufoto: Profimedia

- Bol u donjem trbuhu i karlici

Razmislite o svim područjima bola, moguće je da osjećate menstrualne grčeve u donjem trbuhu, prsnoj regiji, možda čak i na donjem dijelu leđa. Dok je ista bol za vrijeme menstruacije normalna, uporna bol koja Vas prati i nakon menstuacije opet, duže od tri sedmice ili više, može biti rani znak raka jajnika. Ovaj simptom je posebno važan za žene pre menopauze jer menstrualne tegobe mogu trajati duže nego inače.

- Gubitak apetita / brzi osećaj sitosti

Ako primijetite značajan pad vašeg apetita duže od tri sedmice, razgovarajte sa svojim doktorom. Iako to može biti znak celog niza želudačnih problema, creva i crevnih problema, to takođe može značiti i rak jajnika.

- Pojačana potreba za mokrenjem

Ako se nađete u poseti prijateljima, i bez obzira što niste unosili nikkvu tečnost, ili ste u redu jednu minutu i hitno trebate piškiti sledeću, možda imate rane faze raka jajnika.

Svi ovi simptomi mogu lako i često biti zabluda za ove probleme i bolesti gastrointestinalnog trakta. Ako vam se bilo koji od ovih simptoma javi, a niste ih imali pre, važno je pratiti njihovu učestalost i ustrajnost. Ako oni ne nestaju nakon tri sedmice ili duže, napravite pregled sa svojim doktorom i razgovarajte o uzimanju brisa za rak jajnika.

Bonus video:

(KURIR TV) SPAS ZA SAMO 20 SEKUNDI: Pritisnite ove TAČKE na telu i zaustavićete ŠTUCANJE odmah!

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.