DA LI PERETE ROBU POSLE KUPOVINE? Ako ne, VREME JE DA POČNETE!
Obavezno operite garderobu kad je kupite, Foto: Pixabay

vodite računa

DA LI PERETE ROBU POSLE KUPOVINE? Ako ne, VREME JE DA POČNETE!

Na odeći koja se nalazi na vešalicama može pronaći velika količina fekalnih klica, norovirusa i bakterija, uključujući streptokoku i stafilokoku

Objavljeno: 10:18h

Filip Tierno, profesor mikrobiologije i patologije na Univerzitetu u Njujorku uradio je istraživanje koje je izazvalo veliku pažnju javnosti.

Naime, on tvrdi kako je odeća koju isprobavamo u radnjama daleko prljavija nego što mnogi od nas mogu i da pretpostave.

U intervjuu za Huffington Post potvrdio je da se na odeći koja se nalazi na vešalicama može pronaći velika količina fekalnih klica, norovirusa i bakterija, uključujući streptokoku i stafilokoku.

- Nije to pet ili šest ljudi...to su desetine i desetine ljudi...a odeća stoji tamo nedeljama i mesecima - rekao je Tierno.

- Bakterije se većinom šire kroz kožu, preko disajnog kanala i anusa, a čak i dodirivanje odeće predstavlja rizik - nastavio je. Takođe, mnogi odevni predmeti se tretiraju hemijskim sredstvima i bojama koje i same mogu da iritiraju kožu, a upravo je to još jedan od razloga zbog kojeg bi trebalo da operete robu pre nego krenete da je svakodnevno oblačite. Sličnog je razmišljanja i Donald Belsito, profesor dermatologije sa Univerziteta Kolumbija koji je za Wall Street Journal rekao kako je vidio da neoprana odeća omogućava širenje vaški, gljivica i zaraznih bolesti. Za kraj su se s obojicom naučnika složili i sami radnici u buticima.

- Mnogo ljudi čim dođe u svoj dom stavlja odeću na sebe. To što ima etiketu ne znači da ju nitko pre nije nosio. Stvarno bi trebalo da perete robu nakon kupovine jer nikada ne znate gde je sve bila - zaključili su.

Bonus video:

(KURIR VIDEO) Sahrana se završila, a onda se pojavio ON: Uz zvuke klarineta oprostio se od svog učitelja Bokija! I KAMEN BI ZAPLAKAO

(Espreso.co.rs / Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.