icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

DOKAZANO

Jedete puno POMFRITA ILI ČIPSA? To duplira rizik od ove dve vrste RAKA!

To se dešava zbog uticaja akrilamida, hemijskih jedinjenja koja nastaju prilikom prženja i pečenja raznih namirnica

Objavljeno: 16.04.2018. 15:44h
  • 28
Pomfrit duplira rizik od malignih bolesti
Pomfrit duplira rizik od malignih bolesti foto: Profimedia

Rizik za nastanak karcinoma jajnika i materice udvostručava se kod žena koje svakodnevno jedu hranu pripremljenu na visokim temperaturama kao što je pomfrit ili čips, tvrde holandski istraživači.

 

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!

 

Nakon jedanaestogodišnjeg istraživanja u kojem je učestvovalo 120.000 ispitanica, naučnici Univerziteta u Mastrihtu su ustanovili da se to dešava zbog uticaja akrilamida, hemijskih jedinjenja koja nastaju prilikom prženja i pečenja raznih namirnica.

 

 

Povećanje rizika za nastanak karcinoma zbog navedenih uzroka ustanovljeno je kod žena koje su dnevno unosile više od 40 mikrograma akrilamida.

 

Stručnjaci su, inače, i ranije sumnjali da postoji opasnost od akrilamida, ali za to nisu imali dokaz.

 

Sada je i zvanično dokazana veza između ovih jedinjenja u ishrani i povećanja rizika za karcinom.

 

BONUS VIDEO: Espreso intervju: Marko Bastać

(Espreso.rs/Večernje Novosti)

Pratite ESPRESO na VIBERU:
http://chats.viber.com/espreso
  • 28
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media