OVO JE SIGURAN NAČIN DA SE OSLOBODITE LOŠIH NAVIKA ZAUVEK!
Foto: Profimedia

rešite ih se

OVO JE SIGURAN NAČIN DA SE OSLOBODITE LOŠIH NAVIKA ZAUVEK!

Svi mi imamo neke navike kojih bismo voleli da se rešimo - od grickanja noktiju, preko ponoćnih poseta frižideru, pa sve do pušenja. I svi mi znamo da je užasno teško rešiti se tih navika. Ali, jeste li se nekad zapitali zašto je to tako?

Objavljeno:

Možda ste mislili da se vaš dan sastoji od ogromnog niza stvari koje radite namerno, svesno, zato što tako želite. Međutim, razna istraživanja su pokazala da i to 45 odsto našeg svakodnevnog ponašanja nema veze sa svesnim odlukama, već su u pitanju stvari koje radimo svakodnevno, u isto vreme i na istom mestu.

Drugim rečima, to su vaše navike. A za navike je zadužen isti deo mozga koji je zadužen i za disanje i gutanje - bazna ganglija i naučnici kažu da navike stvaramo zato što je naš mozak, u suštini, jako lenj i uvek se trudi da uštedi energiju tako što stvara "automatska ponašanja" oko kojih uopšte ne mora da se trudi.

Tu spadaju aktivnosti koje ponavljate svakodnevno i više o njima ne morate ni da razmišljate, kao što je pranje zuba ili parkiranje u garaži - stvari koje je nekad bilo teško naučiti, ali su sada stvar navike. Neke navike su super, a drugih bismo rado voleli da se otarasimo. Kako bismo to uradili, moramo da znamo kako navike funkcionišu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Šta treba ubaciti, a šta izbaciti iz školske lektire?

(Espreso.co.rs/Noizz.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.