CURI VAM NOS, KIJATE I KAŠLJETE I MUKA VAM JE OD ALERGIJE? Ova jeftina biljka može da vam reši sve probleme!
Kopriva, Foto: Profimedia

moćna biljka

CURI VAM NOS, KIJATE I KAŠLJETE I MUKA VAM JE OD ALERGIJE? Ova jeftina biljka može da vam reši sve probleme!

Naučnici su dokazali da je ova jednostavna, a moćna biljka sjajna pomoć protiv reumatskih bolova i artritisa, otežanog mokrenja, oboljenja jetre, žuči, slezine i prostate

Objavljeno: 20:28h

Kopriva ukusom podseća na spanać, ali sadrži pet puta više kalcijuma i šest puta više vitamina C, a zavidan sadržaj hlorofila pomaže obnavljanju ćelija i duže zadržavanje kiseonika u mozgu.

Preparate od koprive treba uzimati kao pomoć kod upala mokraćnih kanala i bešike, u prevenciji bubrežnih kamenaca, kod pojave krvi u mokraći, prejakog menstrualnog krvarenja, slabokrvnosti, bolesti jetre, vodene bolesti, gihta, čira na želucu i na dvanaestopalačnom crevu, kod plućnih bolesti i alergija, kod kožnih bolesti.

Naučnici su dokazali da preparati od koprive lagano snižavaju šećer u krvi, smiruju nervnu napetost, pomažu kod tumora slezine, podstiču obnovu ćelija kod istrošene hrskavice, povoljno utiču na jačanje imuniteta i suzbijanje virusnih i bakterijskih infekcija, smiruju uvećanu i upaljenu prostatu…

Prevencija

Preventivno, dovoljna je jedna šoljica čaja od koprive. Za lečenje pojedinih bolesti piju se tri šoljice čaja dnevno pre glavnih obroka. Tinktura se takođe uzima tri puta dnevno po dvadeset kapi, uz malo tečnosti. Da bi lečenje bilo efikasno, preparati od koprive moraju da se uzimaju redovno najmanje mesec dana.

Moćna biljka
Moćna biljka foto: Shuterstock

Naravno, ne sme se koristiti istovremeno puna doza čaja i tinkture ili ostalih preparata za unutrašnju upotrebu. Isto tako, ako u proleće jedemo mladu koprivu kao salatu, nije uputno piti čaj i koristiti tinkturu ili sok. Zavisno od bolesti možemo koristiti kombinaciju čaja od lista i korena. Takođe, za pojedine bolesti treba koristiti efikasne kombinacije koprive sa drugim lekovitim biljem.

Upale

Protivupalno delovanje koprive povezano je sa njenim sastavom, pre svega sa polisaharidima, lektinima i prostaglandinima koji ubrzavaju razmenu materija na ćelijskom nivou. Zatim, kopriva povećava volumen mokraće pa „ispira” bakterije kroz urinarni trakt.

Alergije

Kao efikasan lek protiv alergije, posebno kada se radi o polenskoj groznici, kopriva se koristi od davnina. Mnogi američki lekari i danas koprivi daju prednost u odnosu na savremene farmaceutske preparate. Današnji lekovi koji se dobijaju na recept mogu da budu uzrok nesanice, visokog krvnog pritiska, pospanosti, suvoće sinusa, a tokom vremena prestaju da deluju. Kopriva nema takvih nuspojava. To su dokazala i američka naučna istraživanja. Ispijanje čaja od koprive duže vreme može da spreči sezonske alergije ili da ublaži simptome, kao što su kijanje i svrab koji su uzrok alergijskog rinitisa. Časopis Planta Medica objavio je rezultate kliničkih ispitivanja da su se kod osoba sa alergijskim rinitisom, koje su sedam dana pile čaj od koprive, smanjili simptomi u poređenju sa placebo grupom.

Za bolje varenje

Lečenje koprivom primenjuje se kod gihta, dijareje, bolesti želuca, tankog i debelog creva, hemoroida. Ako prilikom ispijanja čaja od koprive natašte osetite neprijatnost u želucu, čaj zagrejan posle jela popijte lagano, poput digestiva. Kopriva se i u ovom slučaju koristi zajedno sa drugim biljem, zavisno od bolesti.

Disajni organi

Čaj je dobar ekspektorans, kod kašlja uklanja sluz u plućima, smanjuje upale disajnih puteva, preporučuje se kod astme. Tinktura se koristi i za grip, prehladu, bronhitis i upalu pluća.

Urinarni trakt

Čaj je diuretik koji deluje protivupalno pa se pije kod bolesti urinarnog trakta, cistitisa i nefritisa.

Prevelike doze čaja mogu da nadraže želudac, izazovu opstipaciju pa i zadržavanje mokraće. U tim slučajevima treba prestati sa ispijanjem čaja od koprive.

Čaj od koprive ne preporučuje se trudnicama ni deci mlađoj od dve godine. Oprez i konsultacije s lekarom nužne su za srčane bolesnike i za ljude s oštećenim bubrezima.

Naučnici Medicinskog centra Univerziteta u Njujorku upozoravaju da kopriva može da pojača delovanje lekova za sprečavanje zgrušavanja krvi, jer sadrži veliku količinu vitamina K. Dakle, preporuka je da se uz te lekove ne koriste preparati od koprive. Isto važi i za lekove za snižavanje krvnog pritiska, lekove za snižavanje nivoa šećera u krvi, za antidepresive i diuretike, jer kod nekih ljudi mogu da izazovu dehidraciju.

Kopriva za političarke i menadžerke

Sve poslovne žene, a posebno političarke, direktorke, novinarke i druge žene u javnim profesijama, pod posebnim su pritiskom i stresom. Umesto da smirenje potražite u čokoladi, slasnim i kaloričnim jelima i čašama vina, predlažemo vam da se okrepite antistres čajem od koprive. Koprivin „ženski” čaj priprema se ujutru za ceo dan. Sastojci: Četiri kašike čajne mešavine od jednakih delova lista koprive, vrškova dobričice i vrškova broćike. Priprema: Čajnu mešavinu treba preliti litrom vrele vode. Ostaviti poklopljeno dvadeset minuta i nezaslađeno procediti u termos. Možemo ga zasladiti medom, neposredno pre ispijanja. Ovaj čaj pomaže u komunikaciji, odnosno, „žene postaju strpljive i opuštene, koncentrisane u napornim razgovorima”.

Bonus video:

UMOTALA JE JAJE U ALUMINIJUMSKU FOLIJU: Izgleda NEVEROVATNO, ali je brzo i fantastično ofarbala jaja za VASKRS!

(Espreso.co.rs / Magično bilje)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.