ZNATE LI DA JE OVA BILJKA LEKOVITIJA OD BELOG LUKA I DA ŠTITI OD INFARKTA? Vreme je za berbu!
Medveđi luk, Foto: Wikipedia Commons

RASTE U ŠUMI

ZNATE LI DA JE OVA BILJKA LEKOVITIJA OD BELOG LUKA I DA ŠTITI OD INFARKTA? Vreme je za berbu!

Prepoznaćete ga po intenzivnom mirisu "belog luka", a nemojte ga zaobilaziti jer je snažan prirodni antibiotik koji obiluje vitaminom C

Objavljeno: 09:59h

Budući da raste početkom proleća, medveđi luk bi trebalo da potražite pri vašoj sledećoj šetnji šumom i proplancima. Samonikla šumska biljka Allium ursinum, poznata i kao sremuš, divlji luk i šumski luk, često se naziva medveđim lukom jer je njima ova biljka prava prolećna poslastica.

Prepoznaćete ga po intenzivnom mirisu "belog luka", a nemojte ga zaobilaziti jer je snažan prirodni antibiotik koji obiluje vitaminom C, sumpornim jedinjenjima i brojnim drugim lekovitim sastojcima.

Mnogi se odlučuju za njega, a ne beli luk, a za to imaju barem tri razloga: raste samoniklo, nije tretiran pesticidima, a i lekovitiji je od belog luka.

Medveđi luk sadrži allicin, eterična ulja, alisulfide i polisaharide a od ukusnih mladih listova možete napraviti salate, krem čorbe, pesto, aromatično ulje, tinkture i sl. Oni sadrže 20 do 50 mg vitamina C i karoten, kao i vredne mineralne soli.

Mladi listovi ove biljke beru se na proleće i možete ih konzumirati sveže. Nemojte ih sušiti jer će tako izgubiti dosta lekovitih svojstava. Odličan je prirodan lek koji poboljšava pamćenje, pomaže kod respiratornih tegoba, sprečava bolesti srca i krvnih sudova. Pomaže i kod nesanice i vrtoglavice, osteoporoze i artritisa. Štiti i od infarkta i jača srce.

foto: Wikipedia Commons

Medveđi luk veže na sebe otrove i masnoće iz krvi, krvnih sudova, creva i želuca i izbacuje ih iz tela. Tinkturu od listova napravite u proleće jer se mladi listovi beru tokom aprila i maja, a lukovice na jesen, nakon cvetanja jer tada sadrže najviše lekovitih sastojaka. Osobe osetljive na želudac bi trebalo da lukovicu divljeg luka razrežu i ostave da stoji 2-3 sata u toplom mleku i nakon toga polako da popiju. Lukovice berite krajem leta ili u jesen.

Za prolećno čišćenje organizma i snižavanje lošeg holesterola, koristite tinkturu. Odličan je izbor i za delotvorno snižavanje krvnog pritiska, jedna terapija držaće krvni pritisak stabilnim i do tri meseca. Podstiče rad bubrega, smiruje probavne tegobe, pospešuje rad creva, leči akutnu i hroničnu dijareju, lenjost creva i tvrdu stolicu, odličan je izbor i kod crevnih parazita, pomaže kod gihta i reume.

Budite oprezni kod berbe medveđeg luka, jer on ima svoje otrovne dvojnike: mrazovac, čemeriku i đurđicu koje su otrovne. Ako niste sigurni, vodite se time da medveđi luk ima intenzivan miris kao i beli luk i obratite se stručnim osobama pre konzumacije.

BONUS VIDEO: Intervju sa piscem Filipom Grbićem

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.