Mnogi je izbegavaju jer ne znaju da je SUPERHRANA: Evo šta CVEKLA radi vašem telu!
Cvekla ima brojna blagotvorna na ljudski organizam, Foto: Profimedia

JEDITE JE SVAKI DAN!

Mnogi je izbegavaju jer ne znaju da je SUPERHRANA: Evo šta CVEKLA radi vašem telu!

Cvekla sadrži i dosta šećera pa će biti ukusna i onima koji inače ne vole povrće

Objavljeno:

Za mnoge je cvekla tek ono nezanimljivo i ne baš ukusno ukiseljeno povrće u tegli, koja najčešće bude zaboravljena u frižideru pa je na kraju bacimo, nepojedenu. Ali u poslednje vreme ovaj crveni koren prati dobar glas. Kažu da je superhrana dobra za srce, mišiće i mozak, koja se pritom može spremiti na razne načine. Cvekla sadrži i dosta šećera pa će biti ukusna i onima koji inače ne vole povrće, a isto tako je odličan izbor ako pazite na liniju jer 100 grama ima samo 36 kalorija.

Evo zašto cvekla zaslužuje da se nađe redovno na jelovniku.

1. Snižava pritisak

Visok pritisak jedan je od najčešćih ozbiljnih zdravstvenih problema u svetu, pa i kod nas: prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, hipertenzija uzrokuje skoro 13 posto smrti. Tu pomaže cvekla! Bogata je zdravim nitratima koji se u telu pretvaraju u azot monoksid, spoj koji širi krvne sudove i snižava pritisak. Istraživanje sprovedeno pre dve godine pokazalo je da je dovoljno uzimati jednu čašu soka sirove cvekle ili 25 dag kuvane cvekle na dan, da u roku od samo dve nedelje pritisak padne na prihvatljive vrednosti.

2. Daje energiju

Kako cvekla širi krvne sudove, kiseonik lakše dopire do mišića, što znači da imate više energije i više izdržljivosti. To je posebno važno za sportiste, ali i za sve koji žive aktivnim životom. Popijte sok od sveže cvekle sat vremena pre odlaska u teretanu ili na trčanje. Nije čudo što su stari Rimljani voleli da iskape čašu isceđene cvekle pre seksa.

Sat vremena pre treninga popijte sok od isceđene, sveže cvekle
Sat vremena pre treninga popijte sok od isceđene, sveže cvekle foto: Profimedia

3. Poboljšava rad mozga

Cvekla napaja kiseonikom mišiće kao i mozak pa će vam poboljšati kognitivne funkcije - ili, jednostavnim rečnikom, razmišljaćete brže i bistrije.

4. Pomaže kod problema sa varenjem

15 dag cvekle sadrži oko 3,5 g vlakana, i to uglavnom onih koji pomažu u varenju i sprečavaju zatvor. A dobra probava i redovna stolica najbolja su prevencija protiv hemoroida, neprijatne boljke našeg vremena koja napada više od 50 posto starijih od 50 godina.

5. Puna je antioksidansa

Veličanstvena tamnocrvena boja pokazuje da je cvekla puna antioksidanasa, molekula koji igraju važnu ulogu u sprečavanju mnogih teških bolesti jer se uspešno bore protiv slobodnih radikala. Posebno je bogata betalainom koji je, kako su pokazala istraživanja, učinkovitiji u odbrani od slobodnih radikala nego vitamin C.

Cvekla je puna antioksidanasa, molekula koji igraju važnu ulogu u sprečavanju mnogih teških bolesti
Cvekla je puna antioksidanasa, molekula koji igraju važnu ulogu u sprečavanju mnogih teških bolesti foto: Profimedia

6. Leči anemiju

Samo jedna šoljica sirove narendane ili naseckane cvekle na dan povećaće broj crvenih krvnih zrnaca u telu; cvekla, naime, ne samo da obiluje gvožđem, nego i vitaminom C koji pomaže da to gvožđe lakše apsorbujemo.

Kako uvrstiti cveklu na jelovnik

Iscedite je ili izblendajte za sok, zajedno s šargarepom i jabukom, da bude ukusnija. Narendajte je svežu za salatu, u koju možete dodati celer, repu, šargarepu. Od kuvane cvekle napravite boršč, rusku supu od cvekle, ili je narežite na kolutiće za salatu u koju ćete dodati kapar i usitnjene kisele krastavce. Ispecite u rerni zajedno s ostalim korenastim povrćem.

Upozorenje

Ako primetite da vam je mokraća ružičasta, ne paničite: to nije krv, nego cvekla koju ste pojeli! A cvekla može u crveno obojiti i stolicu. BONUS VIDEO: Maja Gazdić (SNS), Espreso intervju

(Espreso.co.rs/Miss7.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.