OVU BILJKU SIGURNO IMATE U SVOM OKRUŽENJU: Da li znate njena ČUDESNA svojstva?
Čudesni čaj od koprive, Foto: Shuterstock

ČUDO IZ PRIRODE

OVU BILJKU SIGURNO IMATE U SVOM OKRUŽENJU: Da li znate njena ČUDESNA svojstva?

Dug je popis njenih lekovitih svojstava, a setićete se ove biljke i ako imate upalu urinarnog trakta i problema s probavom

Objavljeno: 12:05h

Da "ne žari", ova biljka bi odavno nestala s lica Zemlje, rekao je to jednom jedan doktor,koji je ostao nepoznat, a njegova izjava ostala je "urezana" do današnjeg dana. Pogađate, reč je o koprivi.

Jedna je od najlekovitijih biljaka i koristi se za skoro sve zdravstvene probleme. Verovatno je najpoznatija po sposobnosti čišćenja krvi pa je odličan saveznik i u borbi s leukemijom i ostalim krvnim oboljenjima.

Ako patite od anemije, trebalo bi da pijete čaj od koprive, ali i ako imate problema sa gušteračom i povišenim šećerom u krvi. Dug je spisak njenih lekovitih svojstava, a setićete se ove biljke i ako imate upalu urinarnog trakta i problema s probavom.

Kopriva je odlična za prolećnu detoksikaciju
Kopriva je odlična za prolećnu detoksikaciju foto: Profimedia

Ova "peckava" biljka biće i najčešći izbor kod prolećne detoksikacije. Pomoći će i kada imate problema sa spavanjem, kod problema s jetrom, grčeva u stomaku, bolesti pluća, oslabljenog imuniteta, opadanja kose, reume, kožnih bolesti, sprečiće nastanak peska u bubregu, pomoći će kod upale desni koja ako se ne leči može dovesti do paradentoze.

Koprivu najčešće konzumiramo kao namirnicu ili pijemo kao čaj. Svakako je nemojte dugo kuvati, već je samo stavite na paru ako želite da sačuvate njene lekovite sastojke.

Isto je i kod čaja, nemojte koprivu stavljati u ključalu vodu. Ako patite od alergija, čaj od koprive može biti odlično prirodno rešenje, kao i kod virusnih i bakterijskih infekcija.

Pijte ga i ako imate anemiju, ali svakako imajte na umu da čaj od koprive ne pijete duže od četiri nedelje.

Poznato je da kopriva odlično deluje na kosu, a tinkturu možete napraviti i sami.

U litru rakije stavite najmanje dve pune kaščice naseckane sveže koprive, mogu to biti i listovi i koren. Zatvorite u teglu i ostavite da stoji dve nedelje. Povremeno promučkajte. Nakon toga procedite kroz gazu i prelijte u tamnu staklenu bocu: Držite je na tamnom mestu. Oko 10 do 15 kapi tinkture otopite u vodi i pijte tri puta dnevno, najčešće pre obroka.

Ako imate problema s opaspadanjem kose, nekoliko puta nedeljno par kapi tinkture umasirajte u teme, ostavite nekoliko minuta i potom isperite.

BONUS VIDEO: Oni su najveći neprijatelji vaše duge i bujne kose: 5 mitova u koje slepo verujemo (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.