Jeste li znali GDE ODLAZE MASTI iz vašeg tela dok mršavite? Razbijena jedna od najvećih zabluda!
Gde odlaze masti iz vašeg tela kada mršavite, Foto: Shuterstock

DOKTORI, DIJETIČARI, TRENERI NISU ZNALI ODGOVOR

Jeste li znali GDE ODLAZE MASTI iz vašeg tela dok mršavite? Razbijena jedna od najvećih zabluda!

Svet je opsednut dijetama i gubitkom telesne težine, ali malo ko tačno zna kako kilogrami masti zapravo nestaje s vage. Čak i 150 doktora, dijetetičara i personalnih trenera nisu bili saglasni kada im je postavljeno to pitanje.

Objavljeno:

Daleko najčešća zabluda jeste da se masno tkivo pretvara u energiju. Problem s ovom teorijom je što je u srazmeri sa zakonom o očuvanju materije koji do sad poštuju sve poznate hemijske reakcije.

Neki ispitanici smatraju da se masnoća pretvara u mišiće, što je nemoguće, a drugi su pretpostavljali da izlazi kroz debelo crevo.

Samo tri ispitanika dali su pravi odgovor, što znači da 98 odsto ispitanika u istraživanju nije moglo da objasni kako funkcioniše gubitak težine. Dakle, ako masnoća ne završava u energiji, mišićima ili kanalizaciji, gde onda odlazi?

Sve izlazi kroz pluća

Tačan odgovor je da se mast pretvara u ugljen-dioksid i vodu. Ugljen-dioksid izlazi kroz dah, a voda odlazi u krvotok, zatim iz našeg tela izlazi kao urin ili znoj. Što znači da ako izgubite 10 kilograma masnoće, 8,4 kilograma izaći će kroz pluća, a preostalih 1,6 kilograma pretvara se u vodu. Drugim rečima, gotovo sva težina koju gubimo je izdahnuta. Ovo istraživanje je sve iznenadilo, zapravo skoro sve što pojedemo izlazi kroz pluća. Svaki ugljeni hidrat kojeg preradi organizam, gotovo sve masti pretvaraju se u ugljen-dioksid i vodu, a isti proces važi i za alkohol.

Proteini dele istu sudbinu, osim malog dela koji se pretvara u ureu i druge materije, koje se izlučuju kroz urin. Jedina stvar u hrani koja dopire do debelog creva su dijetalna vlakna. Sve ostalo što pojedemo apsorbira se u krvotok i ostale organe a nakon toga ne ide nikuda sve dok ih ne potrošimo.

Nažalost, ipak nije dovoljno samo disati gubiti težinu

Ako se masnoće pretvore u ugljen-dioksid, valjda bi bilo sasvim dovoljno disati i gubiti težinu? Nažalost ne. Ako ste mislili da ćete jednostavno smršaviti ako počnete brzo da dišete, verovatnije je da ćete dobiti vrtoglavicu i onesvestiti se.

Jedini način na koji možete svesno povećati količinu ugljen-dioksida koje vaše telo proizvodi je naprezanjem mišića.

Pogledajte bonus video:

ONA JE FITNES KRALJICA: Svoje telo je dovela do savršenstva, a ima jedan SAVET za vas!

(Espreso.co.rs/Zdravakrava.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.