ŠTITI OD MOŽDANOG UDARA I TOPI KILOGRAME KAO LUDO: Ovo voće nazivaju NAJZDRAVIJIM na svetu!
Urme se smatraju najzdravijim voćem, Foto: Pixabay

ukusno i zdravo

ŠTITI OD MOŽDANOG UDARA I TOPI KILOGRAME KAO LUDO: Ovo voće nazivaju NAJZDRAVIJIM na svetu!

Lako se vare i smanjuju osećaj gladi

Objavljeno:

Urme imaju širok spektar zdravstvenih vrednosti, i zbog toga se smatraju najzdravijim voćem na svetu.

One su bogat izvor prirodnih vlakana koja su organizmu neophodna za dobar rad creva.

Prirodni šećer koji se nalazi u datulama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se vare i smanjuju osećaj gladi. Od anemije, visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka…..gotovo da nema bolesti koja se ne može lečiti datulama.

Odličan izvor gvožđa

Osobe koje pate od anemije bi trebalo jesti što više datula jer su one odličan izvor gvožđa 100 grama datula sadrži oko 0,90 gvožđa, što je oko 11 posto preporučene dnevne vrednosti. Gvožđe, kao deo hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kiseonika u krvi. Najviše potrebe za gvožđem imaju deca u pubertetu i trudnice.

Vitamini za oči S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin datule se nazivaju ‘vitaminima za oči’. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežnicu i makulu oka, jer potpomažu stanice epitela za dobar vid i mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Želite li sačuvati dobar vid trebate jesti što više datulja.

Zaustavljaju dijareju

Urme sadrže kalijum, koji je koristan kod zaustavljanja dijareje. Osim toga datule pomažu da se crevna flora što brže obnovi.

Redovnim uzimanjem datula olakšaćete crevima da stvore ‘prijateljske’ bakterije.

Lek za tvrdu stolicu Isto kao što zaustavljaju dijareju, datule mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko datula i uveče ih pokiseliti u čistu vodu. Tokom noći datulje će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulirati lenja creva. U SAD-u datule se pakiraju u male boce kao lekovi i to se propisuje kao lek za zatvor. 100 grama datulja ( 10-21 datulja) sadrži 8,5 grama vlakana. WHO preporučuju unošenje velikih količina vlaknastih tvari, ne samo da bi se zaštitili od tvrde stolice već i zbog mnogih drugih koristi.

Olakšava porođaj Eksperiment koji su proveli na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje datula četiri sedmice pre porođaja, može majkama olakšati porođajne bolove i umanjiti krvarenje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Lijekizprirode.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.