Kad ste na DIJETI gubite MASNOĆE, a da li znate gde one odlaze?
Najčešća zabluda jeste da se masno tkivo pretvara u energiju, Foto: Shutterstock

MNOGI SU U ZABLUDI

Kad ste na DIJETI gubite MASNOĆE, a da li znate gde one odlaze?


Neki ispitanici smatraju da se masnoća pretvara u mišiće, što je nemoguće, a drugi su pretpostavljali da izlazi kroz debelo crevo

Objavljeno:

Svet je opsednut dijetama i gubitkom telesne težine, ali malo ko tačno zna kako kilogram masti zapravo nestaje s vage.

Čak i 150 lekara, nutricionista i ličnih trenera pokazali su iznenađujući jaz kad je u pitanju zdravstvena pismenost.

Daleko najčešća zabluda jeste da se masno tkivo pretvara u energiju. Problem s ovom teorijom je što je u sukobu sa zakonom o očuvanju materije koji do sad poštuju sve poznate hemijske reakcije. Neki ispitanici smatraju da se masnoća pretvara u mišiće, što je nemoguće, a drugi su pretpostavljali da izlazi kroz debelo crevo.

Samo tri ispitanika su dala pravi odgovor, što znači da 98% zdravstvenih radnika u našem istraživanju nije moglo da objasni kako funkcioniše gubitak težine.

Dakle, ako masnoća ne završava u energiji, mišićima ili kanalizaciji, gde završava?

Sve izlazi kroz pluća

Tačan odgovor je da se mast pretvara u ugljen dioksid i vodu. Ugljen dioksid izlazi kroz dah, a voda se meša u krvotok i zatim iz našeg tela izlazi kao urin ili znoj.

Ako izgubite 10 kilograma masnoćae, tačno preko 8,4 kilograma izaći će kroz pluća, a preostalih 1,6 kilograma pretvara se u vodu. Drugim rečima, skoro sva težina koju gubimo je izdahnuta.

Ako izgubite 10 kilograma masnoćae, tačno preko 8,4 kilograma izaći će kroz pluća, a preostalih 1,6 kilograma pretvara se u vodu
Ako izgubite 10 kilograma masnoćae, tačno preko 8,4 kilograma izaći će kroz pluća, a preostalih 1,6 kilograma pretvara se u vodu foto: Pixabay

To je sve iznenadilo, ali zapravo skoro sve što pojedemo izlazi kroz pluća. Svaki ugljeni hidrat koji svari organizam i gotovo sve masti pretvaraju se u uglljen dioksid i vodu, a isti proces važi i za alkohol.

Protein deli istu sudbinu, osim malog dela koji se pretvara u ureu i druge čvrste materije, koje se izlučuju kroz urin.

Jedina stvar u hrani koja dopre do debelog creva netaknuta su dijetalna vlakna. Sve ostalo što pojedemo apsorbuje se u krvotok i ostale organe a nakon toga ne ide nikuda sve dok se ne potroši.

Svi znamo još iz srednje škole da je "energija koja uđe jednaka energiji koja izađe". Ali energija je sasvim zbunjujući koncept, čak i među zdravstvenim stručnjacima i naučnicima koji proučavaju gojaznost.

Razlog zbog kog dobijamo ili gubimo težinu mnogo je manje tajanstven ako pratimo i sve kilograme, a ne samo one zagonetne kalorije. Prema najnovijim vladinim podacima, Amerikanci svakodnevno konzumiraju 3,55 kg hrane i pića. Od toga, 430 grama su čvrsti makronutrijenti, 17 grama su vlakna, a preostalih 3,11 kg je voda. Ono što nije prijavljeno je da udišemo više od 660 grama kiseonika, a ta brojka je jednako važna za vaš struk. Ako stavite 3,55 kg hrane i vode u svoje telo, plus 660 grama kiseonika, onda morate vratiti 4,2 kg materije ili ćete se ugojiti. Ako želite da smršate, moraćete da potrošite više od 4,1 kg.

Nema te pilule...!

430 grama ugljenih hidrata, masti, belančevina i alkohola koju većina Amerikanaca svakodnevno jede, proizvešće tsčno 770 grama ugljen dioksida plus 290 grama vode (oko jedne šoljice) i oko 31 gram uree i drugih krutih materija koje se izlučuju kroz urin.

Prosečna osoba težine 75 kg proizvodi oko 590 grama ugljen dioksida dnevno. Nijedna pilula ili napitak koji možete kupiti neće povećati tu brojku, uprkos raznim nemogućim obećanjima koja vam govore u reklamama.

Dobra vest je da izdišete 200 grama ugljen dioksida čak i dok spavate, pa ste već izdahnuli četvrtinu svoje dnevne dijete pre nego što ste ustali iz kreveta.

Dakle, ako se masnoće pretvore u ugljen dioksid, valjda bi bilo sasvim dovoljno disati i gubiti težinu? Nažalost ne. Ako ste mislili da ćete tako jednostavno smršati ukoliko brzo dišete, verovatnije je da ćete hiperventilirati i dobiti vrtoglavicu pa se i onesvestiti.

Jedini način na koji možete svesno povećati količinu ugljen dioksida koji vaše telo proizvodi je naprezanje mišića.

Razlog zbog kog dobijamo ili gubimo težinu mnogo je manje tajanstven ako pratimo i sve kilograme, a ne samo one zagonetne kalorije
Razlog zbog kog dobijamo ili gubimo težinu mnogo je manje tajanstven ako pratimo i sve kilograme, a ne samo one zagonetne kalorije foto: Shutterstock

Ali evo još nekih dobrih vesti. Na primer - ako samo ustanete i obućete se, udvostručili ste rad metabolizma. Dakle, ako samo u 24 sata isprobate svu svoju odeću koju imate u ormaru, već ćete izdahnuti 1.200 grama ugljen dioksida.

Ipak, bolje od toga je da prošetete i tako ubrzate metabolizam. Ako ne to, onda barem usisajte stan, nešto skuvajte i obrišite prašinu.

Da bi "izgorelo" 100 grama masti morate udahnuti 290 grama kiseonika i proizvesti 280 grama ugljen dioksida plus 110 grama vode. Hrana koju jedete ne može promeniti ove brojke.

Stoga, da bi izgubili 100 grama masti, morate pre svega proizvesti i izdahnuti 280 grama ugljen dioksida, a onda i sve ono što će ispariti iz vašeg organizma nakon hrane koju ste pojeli, bez obzira šta ste tačno pojeli.

Bilo koja dijeta koja vas opskrbljuje s manje "goriva" nego što ste ga istrošili, samo je trik i prevara s toliko zabluda o tome kako zapravo mršavljenje funkcioniše, a malo ko zapravo tačno zna i zašto, piše CNN. BONUS VIDEO: ESPRESO TVITER: Snežana Dakić

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.