IZBEGAVAJTE SUNCE, SMOG I HLORISANU VODE: 10 saveta kako se zaštititi od karcinoma!
Foto: AP / Ilustracija

briga o telu

IZBEGAVAJTE SUNCE, SMOG I HLORISANU VODE: 10 saveta kako se zaštititi od karcinoma!

Dr Egidio Ćepulić se lečenjem karcinoma aktivno bavi punih 46 godina

Objavljeno: 27.03.2018. 19:21h
  • 13

- Ponekad sam u šali znao reći, ako treba da obolim od nečega, neka to bude karcinom prostate, jer njega dobro poznajem i imam iskustva u lečenju.

To se i dogodilo. Jedino što me “zaribalo” bilo je to što je to bio jedan od najgorih tipova bolesti po malignosti. Ponašao sam se, a i danas se ponašam, kao da tu dijagnozu nemam - kaže dr. Egidio Ćepulić koji se lečenjem karcinoma aktivno bavi punih 46 godina.

Ističe da sad već oseća da bi “bilo dosta”, pa se u 72-oj godini priprema za zatvaranje privatne ordinacije.

Top 10 saveta za prevenciju karcinoma:

1. Kupite ili iznajmite 200 kvadratnih metara zemlje i uzgajajte sopstvenu hranu, bez upotrebe pesticida i drugih hemikalija. Ako ne možete uložiti puno vremena i truda, potrudite se barem da uzgojite sopstvenu salatu i kupusnjače, odnosno generalno povrće, kako biste imali barem osnovu zdravog obroka.

Ali, vlastiti vrt je važan i zbog kontakta sa zemljom, koja je alkalična i pozitivno nabijena. Ljudi koji žive u gradu često su nabijeni negativnom energijom zbog sukoba različite vrste, zemlja će pomoći da se ona isprazni i dovesti vas u energetski ekvilibrij.

2. Izbegavajte direktno sunce, danas više nema spora o tome da to može biti okidač za pojavu raka kože.

3. Izbegavajte smog, odnosno boravak ili život u jako prometnim područima. Takođe, pazite da vaši vrtovi nisu preblizu prometnih cesta, udaljite ih barem stotinak metara od ispušnih plinova automobila.

4. Izbegavajte vodu koja je jako hlorisana. Hlor se koristi za dezinfekciju vode, odnosno za ubijanje mikroorganizama u vodi, može biti i kancerogen.

5. Izbegavajte meso životinja u čijem su se tovu koristili hormoni. U normalnim uslovima, pilići će u roku od 6 meseci narasti do težine od približno 1,2 kilograma, dok danas za 2-3 meseca imaju 2 kilograma ili više. Ako imate mogućnosti, hranite barem piliće sami, u prirodnom uzgoju.

6. Nemojte početi, ili prestanite pušiti. Danas nema nikakvog spora o tome da je pušenje uzrok ne samo raka pluća već i raka drugih lokalizacija (želudac, jednjak, mehur i dr.)

7. Izbegavajte žestoki alkohol, pogotovo kombinaciju pušenja i alkohola za koju je dokazano da može podstaći razvoj raka ušne šupljine, jednjaka ili želuca.

8. Izbegavajte sve vrste tehničkih zračenja, od telefona, preko sličnih uređaja, pa do releja i trafostanica u blizini. Dokazano je da u njihovoj blizini ima štetnih zračenja, iako u samoj kući na kojoj se, naprimer, nalazi relej, nema opasnih zračenja.

9. Izbegavajte terapiju hormonima, odnosno u slučaju da ju primate, imajte na umu da je dobro češće odlaziti na kontrolne preglede, kako bi se eventualne promene koje mogu biti reakcija organizma na hormone, otkrile što ranije.

10. Redovni kontrolni pregledi najbolja su metoda prevencije svih oblika raka. Imajte na umu da bi svi oni s povećanim rizikom od raka takav pregled trebali obaviti barem jednom godišnje.

Šta kada neko oboli od raka?

Nekada se za rak govorilo da je uspeh ako pacijent poživi pet godina od postavljanja dijagnoze.

Pogledajte bonus video :

(Espreso.rs / 24sata.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media