POMERANJE SATA UGROŽAVA ZDRAVLJE: Posledice po organizam uopšte nisu dobre!
Ceo dan ćete biti pospani..., Foto: Pixabay

dokle?

POMERANJE SATA UGROŽAVA ZDRAVLJE: Posledice po organizam uopšte nisu dobre!

Pomicanje sata povezuje se i s više povreda na poslu, saobraćajnih nesrećama, ali i utiče na moralne odluke koje donosite u sledećih nekoliko dana

Objavljeno: 16:48h

Večeras počinje letnje računanje vremena, a sad se pomera unapred.

A osim što ćete i ove subote manje spavati, sudeći prema studijama, imate ćete i više problema.

Najpoznatiji svetski stručnjaci su, na godišnjoj konvenciji neurologa u SAD-u pre dve godine, ustanovili kako je stopa rizika od srčanog udara veća za osam posto u prva dva dana od prelaska na letno računanje vremena.

- Rizik od srčanog udara najveći je u jutarnjim satima - kaže dr. Jori Ruskanen sa Univerziteta u Turku, dodajući da, iako je mala, promena sata ipak pogađa celu naciju dva puta godišnje.

Poremećeni san često uzrokuje povišeni krvni pritisak i loše mentalno zdravlje, a to dalje vodi prema srčanom i moždanom udaru.

Pomicanje sata povezuje se i s više povreda na poslu, saobraćajnih nesrećama, ali i utiče na moralne odluke koje donosite u sledećih nekoliko dana, prenosi CNN.

Razlozi su jasni: manjak sna, pospanost, usporeni refleksi, dekoncentracija, i sve ostalo što poremećen san vuče za sobom.

Ali ni to nije sve. U prve tri nedelje od prelaska na letne računanje vremena povećava se i rizik od pobačaja ženama koje su se podvrgnule veštačkoj oplodnji, kaže istraživanje objavljeno u "Hronobiolodži Internašnalu".

Zbog svih posledica izazvanim pomicanjem sata, Europski parlament predložio je ukidanje letnog i zimskog računanja vremena.

Evropska komisija, koja bi takvu odluku trebala odobriti, kaže kako prvi korak moraju napraviti države članice EU-a, dok one pak drže da je takva odgovornost u potpunosti na Komisiji.

I dok je Finska najglasnija članica EU-a koja želi ukinuti pomicanje sata, mi ćemo i dalje nastaviti pasivno i tiho po svom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.