Svaki dan možete da je jedete, ali pravite jednu suštinsku grešku kad je spremate! A evo zašto ovu salatu zovu Trava mudraca!
Zelena salata je veoma zdrava, Foto: Pixabay

zdrava ishrana

Svaki dan možete da je jedete, ali pravite jednu suštinsku grešku kad je spremate! A evo zašto ovu salatu zovu Trava mudraca!

Hipokrat, grčki lekar i otac medicine, pripisivao joj je snažna lekovita svojstva

Objavljeno:

Dragocena svojstva zelene salate prepoznali su još u starom veku Grci i Rimljani.

Hipokrat, grčki lekar i otac medicine, pripisivao joj je snažna lekovita svojstva.

U staroj Persiji bila je cenjena kao namirnica koja osigurava miran san. U prošlosti je bila poznata kao "trava mudraca", što dovoljno svedoči o njenoj vrednosti i snazi.

Zelena salata je izvor mnogih nutrijenata važnih za vaše zdravlje. Bogata je vitaminima A, C, E, B1, B2, B3, B6 te mineralima fosforom, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem i bakrom.

Kod zelene salate vredi pravilo da što je lišće tamnije, to je veća nutritivna vrednost. Zbog neupućenosti događa se da mnogi bacaju prve, vanjske listove, jer su za razliku od mekog ukusnog nutarnjeg dela suviše tvrdi i žilavi. Ovo je pogrešno, jer vanjski listovi sadrže dvostruko više vitamina C nego unutarnji.

Imajte na umu da je zelena salata izrazito osetljiva namirnica. Najkorisnija je sveže ubrana, jer stajanjem gubi vitamine i minerale. Zbog toga, uvek jedite sveže pripremljenu salatu. Njen bogati nutritivni sastav potpomaže procesu detoksikacije.

Konzumacija zelene salate pomaže uspostaviti alkalnu ravnotežu organizma, što donosi niz pogodnosti poput povećane energije, bolju probavu, bistriji um, miran san, te mladenački izgled kože. Važan sastojak zelene salate je folna kiselina (vitamin B11) koja je ključna za mnoge procese u ljudskom organizmu.

Ovaj vitamin sprečava razvoj pojedinih vrsta anemije, štiti od osteoporoze, a zajedno s vitaminom B12 neophodan je za razvoj novih krvnih stanica.

Došlo je proleće i u tržnim centrima, na pijacama, možete naći zelene salate. Ukoliko vam je teško zbog umora praviti večeru vi onda uzmite glavicu salate, očistite listove, stavite ih u veću posudu, pospite ih sokom od limuna, a potom dodajte tunjevinu, malo posolite i sve to lepo izmešajte. Dobićete ukusnu i laku večeru koja krepi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Faktor.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.