Prerano si dobila prvu MENSTRUACIJU? To utiče na povećan rizik od OVIH BOLESTI!
Žene koje dobiju prvu menstruaciju pre dvanaeste godine života su u većem riziku od oboljenja od karcinoma dojke za čak 20%, Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

Prerano si dobila prvu MENSTRUACIJU? To utiče na povećan rizik od OVIH BOLESTI!

Sve je bazirano na estrogenu

Objavljeno:

Verovatno se ne sećaš onoga dana kada si dobila svoju prvu menstruaciju, ali bi to moglo da bude od velike važnosti za tvoje trenutno zdravlje. Portal Hello Giggles donosi ti detalje o tome šta se događa s telom s obzirom na vreme kada dobiješ prvu menstruaciju.

Prema mišljenju doktorke Džesike Šeperd, asistentkinje profesora porodilišta i ginekologije i direktora Minimalno invazivne ginekologije na Medicinskom fakultetu u Čikagu Univerzitetaa u Ilinoisu, "...sve je bazirano na estrogenu."

Opasnost od karcinoma dojke

Ukoliko dobiješ prvu menstruaciju ranije od uobičajenog, tvoje telo će se izlagati estrogenu u ranoj dobi, što može povećati rizik od karcinoma dojke u budućnosti. Istraživanja su pokazala da žene koje dobiju prvu menstruaciju pre dvanaeste godine života su u većem riziku od oboljenja od karcinoma dojke za čak 20% od onih kojima prva menstruacija dođe negde pre četrnaeste godine.

Ukoliko dobiješ prvu menstruaciju ranije od uobičajenog, tvoje telo će se izlagati estrogenu u ranoj dobi, što može povećati rizik od karcinoma dojke u budućnosti
Ukoliko dobiješ prvu menstruaciju ranije od uobičajenog, tvoje telo će se izlagati estrogenu u ranoj dobi, što može povećati rizik od karcinoma dojke u budućnosti foto: Profimedia

Prerana menstruacija uzrokuje i probleme s pritiskom u kasnijoj dobi

Još jedno istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu Circulation pokazalo je da su devojke koje su dobile menstruaciju oko desete godine života i ranije, pod 20% većim rizikom da u kasnijoj dobi imaju problema s visokim krvnim pritiskom. Ono što je zabrinjavajuće je da su i pod 27% većim rizikom da umru od neke srčane bolesti.

Postoje čak i neka istraživanja koja su pokazala povezanost prerane menstruacije s porodičnim problemima ili traumama iz detinjstva, što će rezultirati problemima s ponašanjem u budućnosti. Postoji i pozitivna strana One devojke koje su dobile menstruaciju oko desete godine života, imaće bolje pamćenje za vreme menopauze od onih osoba koje su je kasnije dobile.

Pre nego što te sve ove informacije uplaše, seti se da su ovo tek nedavna istraživanja i ne važe za sve. Ipak, ako imaš neke sumnje ili pretpostavke, obrati se svom lekaru kako bi proverila imaš li neke od navedenih bolesti ili neke od njihovih simptoma.

BONUS VIDEO: Maja Gazdić (SNS), Espreso intervju

(Espreso.co.rs/Zdravakrava.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.