POPULARNA BANANA DIJETA: Smršajte brzo i jednostavno uz banana dijetu
Isprobajte banana dijetu, Foto: Pixabay

lako a efikasno

POPULARNA BANANA DIJETA: Smršajte brzo i jednostavno uz banana dijetu

Kombinacija banana s vodom sobne temperature dovodi do ubrzanja metabolizma, zato za ručak i večeru možete jesti sve što poželite

Objavljeno:

U Japanu je izašla knjiga o dijeti s bananama, koja je izazvala pravi bum!

U knjizi je opisana priča Japanca Hitoši Vatanabe, koji je pomoću ove dijete smršao. On je izgubio 18 kilograma za samo par meseci! Zašto je ova dijeta postala toliko popularna? Vatanabe tvrdi da je za gubitak viška težine potrebno samo zameniti uobičajen doručak s bananama i mlakom vodom!

On kaže da kombinacija banana s vodom sobne temperature dovodi do ubrzanja metabolizma, zato za ručak i večeru može jesti više manje sve što poželi.

Takođe polu-zrele banane sadrže otporni skrob, zbog kojeg se osećamo sitim. Kao rezultat, proces sagorevanja masti je još intenzivniji, 30% brži nego pomoću tradicionalnih metoda. Voda sobne temperature poboljšava probavu, te smanjuje osećaj gladi.

Vatanabe je odlučio u knjizi objediniti svoja iskustva iz prethodnih dijeta i činjenice koje je njegova supruga Sumiko, farmaceutkinja po struci, stekla tokom istraživanja preventivne medicine. Stvorili su metodu mršavljenja koju su nazvali jutarnja banana dijeta i odmah oduševili sve koji ne vole baš vežbati. Naime, debljim osobama uvek se savetuje da izgore unesene kalorije vežbanjem, a Vatanabe je pružio jednostavno rešenje: treba pojesti samo sirove banane uz čašu vode čim se dignu, te ništa ne jesti do ručka. Jednostavno banane sadrže resistentni skrob, koji aktivno potiče gubitak težine.

Naime, nije svaka vrsta skroba jednaka. Skrob se deli na probavljivi i rezistentni akrob. Rezistentni skrob se ne razgrađuje u tankom crevu, nego prolazi u debelo crevo gdje dolazi do fermentacije. Resistentni skrov pridonosi proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina koje su hrana za stanice creva pridonoseći zdravlju gastrointestinalnog sistema.

Pravila nema, osim da pojedete količinu do osećaja sitosti. Japanci imaju i pravilo 80/20, jer smatraju da se čovek nikad ne treba prejsti, odnosno potpuno zatrpati želudac hranom. Osam delova punog želuca održavaju čovjeka, dva dela održavaju doktore. Zato mnogi pojedu samo 80% onog što je servirano, dok 20% vrate. Pravila jutarnje banana-dijete Doručak Najbolje je da ujutro natašte popijete čašu mlake vode kako biste pokrenuli metabolizam. Pričekajte pola sata pa pojedite jednu bananu. Ako ste nakon 20 minuta i dalje gladni, pojedite još jednu bananu. Banane moraju biti svjže i ne sasvim zrele, a voda sobne temperature. Popijte vode što više možete. Ručak i večera Svi ostali obroci su uobičajeni. Ipak, preporučljivo je da se pridržavate nekoliko jedostavnih pravila, koja će vam pomoći u gubljenju suvišnih kilograma tokom ove dijete: Nikada ne jedite do potpune sitosti. Najbolje je ustati od stola s osjćajem da je još otprilike peti deo vašeg želuca slobodan.

Večerajte najkasnije do 20 sati, optimalno vreme – 18 sati. Ako osećate glad, nakon rane večere, pojedite neku voćku, ili malo sirovog muslija s jogurtom ili posnim sirom.

Za vreme ručka i večere isključite deserte iz svog jelovnika. Ako želite pojesti nešto slatko, jedite voće.

Pijte puno vode. Najbolje je piti vodu sobne temperature u manjim gutljajima. Ne piti 30 minuta nakon obroka.

U razmacima između obroka možete popiti čaj, kavu, ceđeni sok. Zašto isprobati banana dijetu? Dijeta je uopšteno zdrava. Banane sadrže vlakna, kalij i dobar su izvor energije. Banane su jeftine te nemate potrebe za kupnjom skupih preparata. Redovni doručak poboljšava metabolizam i sprečavaju prejedanje kasnije tokom dana.

Ako ne pijete kafu za doručak, stabilzovaćete nivo glukoze u krvi, i samim time apetit. Čaša vode sobne temperature ujutro budi metabolizam. Izbjegavanje obroka iza 20 sati smanjuje želju za noćnim grickanjem i dodatnim debljanjem. Ograničava unos alkohola. Banana dijeta je i odlična dijeta protiv celulita.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Infopult24.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.