Ukoliko primetite OVU promenu na koži, odmah idite kod LEKARA: MOŽE BITI ZNAK RAKA! (FOTO)
Crna akantoza povezuje se s dijagnozom dijabetesa ili gojaznosti, ili obe u kombinaciji, Foto: Profimedia

ZNACI BOLESTI

Ukoliko primetite OVU promenu na koži, odmah idite kod LEKARA: MOŽE BITI ZNAK RAKA! (FOTO)

Kada se zatamnjenje jednom pojavi jedino se može ublažiti ako se leči bolest koja ga je uzrokovala, ali ni tada ne nestaje do kraja

Objavljeno:

Crna akantoza (acanthosis nigricans) naziv je za tamnosmeđe, tamnosive ili crne slojeve koji se stvaraju oko nabora kože ili mekom tkivu. Najčešće se pojavljuje na pazuhu, preponama ili vratu, a potamnela koža je i veoma zadebljala.

Crna akantoza povezuje se s dijagnozom dijabetesa ili gojaznosti, ili obe u kombinaciji. Deca kojima koža na taj način potamni imaju veliki rizik od obolevanja od dijabetesa tipa 2.

Crna akantoza čak može biti i simptom koji ukazuje na rak želuca ili jetre. Kada se zatamnjenje jednom pojavi jedino se može ublažiti ako se leči bolest koja ga je uzrokovala, ali ni tada ne nestaje do kraja.

Promene na koži jedini su simptom crne akantoze - primetićete crne, zadebljale i baršunaste naslage kože na vratu, preponama i pazuhu. Samo tamnjenje je lagan proces, a nije nemoguće ni da koža ima određen neprijatan miris i da jako svrbi.

Jako je važno da odete na pregled ukoliko ovi simptomi počnu da se javljau, a treba imati na umu i da je većina ljudi koja boluje od crne akantoze otporna na insulin, hormon koji proizvodi gušterača kako bi razgradilia šećer - i upravo je to uzrok dijebetesa.

Crna akantoza
Crna akantoza foto: Wikipedia Commons

Akantozu mogu dobiti i osobe koje imaju ciste na jajnicima, probleme sa štitnom žlezdom ili nadbubrežnom žlezdom, a mogu ga uzrokovati i kontracepcijske pilule i neki kortikosteroidi. Crna akantoza ponekad prati i limfom ili kada tumor krene da raste na unutrašnjem organu, poput creva, želuca ili jetre.

Postoje i određeni faktori koji povezuju crnu akantozu i već navedene bolesti. Na prvom mestu je svakako gojaznost. Neke vrste akantoze su, pokazuju istraživanja, nasledne, a bolest češće zahvaća američke Indijance.

Najčešće se pojavljuje kod osoba mlađih od 40 godina, a povezuje se i s Kušingovim sindromom. Pravilna dijagnoza i odlazak kod doktora na vreme mogu vam spasiti život.

BONUS VIDEO: Espreso u obilasku Đavolje Varoši

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.