IZBELJUJE ZUBE A ZA 10 DANA SU DUPLO JAČI! Reč je o alkoholnom piću, a evo i kojem!
Ovako će vaši zubi biti zdraviji, Foto: Pixabay / lightstargod

VRH!

IZBELJUJE ZUBE A ZA 10 DANA SU DUPLO JAČI! Reč je o alkoholnom piću, a evo i kojem!

Znanstvenici ipak upozoravaju da to ne znači da trebate početi piti nekoliko boca vina dnevno

Objavljeno: 26.02.2018. 19:02h
  • 18

Crnom vinu dosad se pripisivao niz dobrih učinaka na zdravlje, od jačanja rada srca do snižavanja rizika od šećerne bolesti, a novo istraživanje sugeriše da sadrži stvari koje mogu pomoći u borbi protiv propadanja zuba i bolesti desni.

Lekari  su otkrili da sastojak vina poznat kao polifenol pomaže borbi protiv štetnih bakterija u usnoj šupljini, prenosi BBC. No stručnjaci upozoravaju da to ne znači da se sada crno vino mora piti u većim količinama.

Ranija istraživanja sugerisala su da su zdravstvene koristi od polifenola povezane s time da se radi o antioksidansima koji štite telo od štetnih slobodnih radikala, a novija istraživanja pokazuju da polifenoli mogu osnažiti zdravlje delujući u saradnji s 'dobrim' bakterijama u probavi.

U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Agriculture and Food Chemistry stručnjaci su proučavali mogu li polifenoli iz vina koristiti zdravlju usne šupljine.

Stručnjaci su upoređivali učinke dva polifenola iz crnog vina u odnosu na semenke grožđa i ekstrakt crnog vina na bakterije koje se zalepe za zube i desni i izazivaju naslage na zubima, karijes i bolesti desni. Utvrdili su da polifenoli iz vina i ekstrakti smanjuju sposobnost bakterija da se prilepe no polifenoli su bili učinkovitiji.

U kombinaciji sa Streptococcusom dentisani - za koji se veruje da je oralni probiotik koji stimulira rast dobrih bakterija polifenoli su bili čak i bolji u blokiranju patogenih bakterija. To bi otkriće moglo voditi u nove mogućnosti dentalnog lečenja. Lakri priznaju da je ograničenje njihova istraživanja to da je provedeno izvan ljudskog tela na stanicama koje su simulirale tkivo desni.

Oni takođe napominju da metaboliti koji se stvaraju probavom polifenola, koja počinje već u usnoj šupljini mogu biti odgovorni za neke učinke uočene studijom. Stručnjaci upozoravaju da konzumiranje većih količina crnog vina među ostalim oštećuje zubnu caklinu.

BONUS VIDEO: 

ONA JE FITNES KRALJICA: Svoje telo je dovela do savršenstva, a ima jedan SAVET za vas!

(Espreso.ts)
 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media