10 GLAVNIH SIMPTOMA RAKA: Nikako ne ignorišite ove simptome
Otkrijte bolest na vreme, Foto: Printscreen/Noviživot.net

OTKRIJTE IH NA VREME

10 GLAVNIH SIMPTOMA RAKA: Nikako ne ignorišite ove simptome

Uprkos medicinskom napretku, prevencija je ključna za održavanje našeg zdravlja i za ranu borbu protiv bolesti

Objavljeno:

Pronađeni su novi lekovi koji pomažu u kontrolisanju onih bolesti koje su nekada bile vrlo ozbiljne, pa čak i uzrokovale smrt. Uprkos medicinskom napretku, prevencija je ključna za održavanje našeg zdravlja i za ranu borbu protiv bolesti.

Dobro korišćenje medicine je još jedan vrlo važan faktor. Isto tako pogrešna upotreba može dovesti do pojave neželjenih i štetnih simptoma. Rak, bolest koja plaši moge ljude, može biti izlečiva ako se rano otkrije. Moramo uvek biti budni jer postoje različiti simptomi koji ukazuju da nešto nije u redu i da bi trebalo da potražimo pomoć lekara.

Budući da rak može napasti razne delove tela, važno je obratiti pažnju na telo. Donosimo 10 vrlo važnih simptoma raka: Uporni kašalj Uporni kašalj može biti znak alergije, ali kada ne prestaje trebalo bi se posavetovati sa stručnjakom. Čak i nepušači mogu postati žrtve raka pluća i ostalih plućnih bolesti. Tereza Bartolomejev Bevers, šefica odeljenja u "Anderson Cancer Center" rekla je da u većini slučajeva „kašljanje ne znači rak, ali da se učestali kašalj mora analizirati jer može biti simptom raka pluća.“ Gubitak kilograma bez dijete Iako je gubitak kilograma san mnogih žena, ako se događa u vremenu kada vi niste na dijeti, tada može biti indikator bolesti. Pripazite i na iznenadno debljanje i dobijanje kilograma.

Simptom bolesti je i naglo mršavljenje
Simptom bolesti je i naglo mršavljenje foto: Profimedia

Učestali bolovi u zglobovima Bol u zglobovima jedan je od simptoma raka kostiju, bila ta bol učestala ili ne. Ako imate glavobolje to ne znači da imate tumor na mozgu, ali je uvek dobro posetiti doktora. Rak jajnika se često dijagnostikuje nakon učestale boli u području stomaka i maternice. A rak pluća može biti uočen zbog boli u grudima. Neobjašnjiv umor Ako ste jako umorni, a za to ne postoji nikakvo logično objašnjenje to može biti simptom leukemije, raka krvi. Možete spasiti život ako pripazite na slične promene na vašem telu. Žutica Kada se žutica, žuta koža koja se često javlja kod novorođenčadi, pojavi kod odraslih osoba, to može biti znak problema s jetrom, uključujući i rak. Tamne mrlje i pege koje menjaju boju i veličinu

Nikada nije loša ideja povremeno proveravati madeže i pege. Uedno, sve nove tamne mrlje i pege na koži treba pregledati. Rak kože se može uočiti na vreme upravo zbog takvih mrlja.

Dugotrajna bol u očima Bol u očima, simptom raka očiju, se može zameniti za umor. Ako bol ne posustaje, odmah zatražite lekarsku pomoć. Iscedak sa ili bez krvi Iscedak koji je promenio boju ili miris treba biti proveren. Vaginalno krvarenje izvan menstrualnog ciklusa može upućivati na rak grlića maternice. Posetite ginekologa najmanje jednom godišnje. Hrapav glas i promuklost Promuklost može biti uzrokovana naticanjem glasnih žica, a to može biti simptom ozbiljnijeg problema kao što je rak. Proliv i krvarenje Obolelo crevo može izazvati promene u probavi. Nemojte se uplašiti svaki put kada uočite bilo koji od navedenih simptoma. Zapamtite da su ti simptomi ujedno i simptomi mnogih drugih bolesti s kojima se dnevno suočavamo. Ipak, ako neki od navedenih simptoma traje druže vreme tada je pametno posetiti doktora.

BONUS VIDEO: Espreso intervju, Ksenija Radovanović i Dobrica Veselinović, Ne davimo Beograd

(Espreso.r/Infopult24.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.