Čim ustaneš moraš u WC! Ceo život je tako, ali znate li ZAŠTO?
Foto: Profimedia

razlog učestalog mokrenja

Čim ustaneš moraš u WC! Ceo život je tako, ali znate li ZAŠTO?

Tokom noći bubrezi filtriraju manje urina nego uobičajeno, a bešika se opusti i može 'primiti' veću količinu mokraće

Objavljeno:

Sigurna si da nisi trudna i da nemaš upalu bešike, a opet svako jutro si praktično 'zalepljena' za WC šolju, jer ti se čini kao da ne možeš da prestaneš da piškiš. Women's Health ti donosi objašnjenje zašto je tako i zašto ne bi trebalo brinuti zbog toga.

Tokom noći bubrezi filtriraju manje urina nego uobičajeno, a bešika se opusti i može 'primiti' veću količinu mokraće. Takođe, hormon vazopresin ili antidiuretski hormon (ADH) upućuje ćelijama da zadržavaju vodu, što uzrokuje jutarnje peripetije s mokrenjem. Kafa nikako ne pomaže ovom stanju, jer je sama po sebi jak diuretik, a ako vam je to prvo jutarnje piće, onda nije ni čudo što svakih par minuta morate da idete u WC.

Jutarnje učestale posete WC-u su sasvim normalne, ali moraš se zapitati događa li se ovo tokom celog dana? Obavezno poseti lekara ukoliko imaš problema sa učestalim mokrenjem, jer bi se moglo raditi o infekciji urinarnog trakta (pogotovo ako primetiš da te boli ili peče dok mokriš), ili pak imaš preterano aktivnu bešiku. Manja šansa, ali i dalje postoji, je ta da se radi o dijabetesu, čiji je jedan od glavnih simptoma učestalo mokrenje, a gotovo uvek ga prati i konstantna žeđ i suva usta. Poslednja opcija jeste da se radi o fibromima, dobroćudnim izraslinama sastavljenim od vlaknastog i vezivnog tkiva koji se primećuju kroz osećaj pritiska u donjem delu stomaka ili obilne menstruacije.

(Epreso.rs/Zdravakrava.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.