Otkriven LEK od koga simptomi GRIPA nestaju za SAMO 24 SATA!
Novi lek za grip ubija simptome za 24 časa, Foto: Thinkstock

OTKRIĆE

Otkriven LEK od koga simptomi GRIPA nestaju za SAMO 24 SATA!

Ima tri puta jače dejstvo od najefektnijeg leka trenutno na tržištu

Objavljeno:

Trenutno najboljem leku za grip na tržištu treba tri dana da ubije virus i da spreči dalje širenje. Japanci tvrde da njihov lek zaustavlja grip u 24 sata i da pruža olakšanje odmah...

Testiranje leka za grip je u poslednjoj fazi, a može "ubiti" virus gripe u roku od 24 sata, što je čak tri puta brže od najefektnijeg leka trenutno na tržištu, koji to radi za tri dana, piše The Wall Street Journal. Lek bi u Japanu mogli da odobre već krajem marta, a širom sveta bi trebaolo biti dostupan već sledeće godine.

Drugo bitno svojstvo leka je da je dovoljna samo jedna doza, dok bolesnici koji uzimaju, npr. Tamiflu, treba da uzimaju pet dana dve doze leka dnevno.

Lek je razvijala kompanija Shionogi&Co.
Lek je razvijala kompanija Shionogi&Co. foto: Pixabay

Lek je razvijala kompanija Shionogi&Co., a predstavnici ističu da se njihov lek razlikuje od drugih zbog toga što pruža olakšanje odmah.

- On blokira virus gripa na molekularnom nivou i sprečava virus da preuzme kontrolu nad telom bolesnika. Naučnicii u Shionogi&Co. iskoristili su iskustvo i znanje koje su skupili radeći na anti-HIV leku kako bi stvorili lek koji sprečava razvoj bolesti na potpuno drugačiji način od postojećih lekova protiv gripa - izjavio je izvršni direktor Isao Teširogi.

- Rezultati istraživanja su obećavajući. Ovo bi mogao da bude veliki napredak u lečenju gripa - izjavio je Martin Hovel Friede, voditelj Savetovališta za cjepiva Svetske zdravstvene organizacije.

Švajcarska kompanije Roše je već zatražila i dobila međunarodnu dozvolu za distribuciju Šiongijevog leka za grip.

I ostale velike kompanije, uključujući Džonson & Džonson, AstraZeneka PLC i Merck & Co., isprobavaju nove lekove za lečenje gripa tipa A, najčešće vrste gripa. Šionogijev lek je najbliži efektivnoj vakcini i portparol je izjavio da se lek može koristiti i kod lečenja gripa tipa B.

Dosad se puno više istraživanja orjentisalo prema vakcini protiv gripa koji ljudi mogu uzeti kao preventivu, ali budući da vakcine nisu uvek uspešne u sprečavanju bolesti, sve više istraživanja se usmerava u razvoj leka za ljude koji su oboleli od gripa.

Japanski naučnici su počeli da istražuju novu vrstu vakcine još pre 10 godina tokom kojih su testirali preko 2500 kombinacija. Do otkrića su došli tek nakon što je 140-godišnja kompanija iz Osake proizvela neke lekove za lečenje HIV-a i visokog holesterola.

BONUS VIDEO: Anita Mitić, Espreso intervju

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.