LOTOS POROĐAJ JE NAJPOPULARNIJI NA SVETU, ALI... Da li znate koliko je zapravo štetan? (VIDEO)
Trudnica, Foto: Pixabay

POROĐAJ KOD KUĆE

LOTOS POROĐAJ JE NAJPOPULARNIJI NA SVETU, ALI... Da li znate koliko je zapravo štetan? (VIDEO)

Mišenja stručnjaka u vezi s tim su podeljena - dok jedni podržavaju, drugi su protiv

Objavljeno:

Vanesa se porodila kod kuće, u Teksasu, a ona i njen suprug Nik su rešili da svom sinu Eštonu ne iseku pupčanu vrpcu, već da puste da se to desi samo od sebe. Takođe, i posteljica se odvojila prirodnim putem, a za to sve je trebalo nekoliko dana.

Reč je o takozvnom lotos porođaju, koji u svetu postaje veoma popularan jer se smatra da je zdraviji i da na taj način novorođenče iz pupčanika može da dobije sve što mu je potrebno tokom prvih "samostalnih" dana.

Mama Vanesa je za "Independent" rekla da je postepeno odvajanje pupčane vrpce i posteljice obzirnije prema bebi, nije traumatično kao presecanje odmah nakon rođenja. Njihov rođak je čak napravio i posebnu platnenu torbicu za Eštonovu posteljicu, koju su prali vodom u kojoj su se nalazile biljke poput ruzmarina, lavande, hajdučke trave... i malo morske soli.

A šta kažu lekari?

Mišenja stručnjaka u vezi s tim su podeljena - dok jedni podržavaju, drugi su protiv i kažu da posteljica da takav metod može inficirati bebu.

Doktor Vilijam Švajcer iz Medicinskog centra Univerziteta Langone u Njujorku, je objasnio da je posteljica, zapravo, mrtvo tkivo i samim tim je podloga odlična za razvoj bakterija koje mogu preći i na bebu.

- Ako se pupčana vrpca ne preseče dugo nakon porođaja, postoji veliki rizik da će doći do infekcije u posteljici, i da će na kraju doći do deteta. Posteljica je naročito sklona infekcijama jer sadrži krv. Kada nakon porođaja pupčana vrpca prestane da pulsira, to znači da nema cirkulacije u posteljici i da se ona pretvorila u mrtvo tkivo - apeluju iz britanskog udruženja ginekologa. Oni uz to dodaju da, ako se uprkos svim upozorenjima majke ipak odluče za ovaj riskantan porođaj, moraju da budu pod stalnim i strogim nadzorom. Ono što je moguća dobra stvar u ovakvom porođaju jeste to što krv iz pupčane vrpce sadrži matične ćelije, od kojih kasnije nastaju krvna zrnca, a naučnici trenutno ispituju na koje sve načine to može da se iskoristi.

BONUS VIDEO: Aleksandar je za 365 dana pročitao 300 knjiga

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.