11 KORAKA DO SAVRŠENE LINIJE: Radite ove stvari i sigurno ćete SMRŠATI!
Mršavljenje, Foto: Profimedia

REVOLUCIONARNI KORACI

11 KORAKA DO SAVRŠENE LINIJE: Radite ove stvari i sigurno ćete SMRŠATI!

Jednom kad shvatiš šta te navodi da prekršiš svoje zdrave prehrambene odluke, lakše ćeš se kontrolisati kad dođeš u iskušenje

Objavljeno:

Ako si odlučila da u novoj godini postigneš željenu liniju, umesto revolucionarnih koraka, uspeh će ti doneti postupno uvođenje u ishranu i način života. Ne preskači doručak, pokreni se, smanji količine pojedene hrane, jednostavnim metodama ubrzaj metabolizam.

Budi detektiv i otkrij šta te deblja

Uzmi neko vreme da otkriješ koje su tvoje slabe tačke. Možda ne možeš da odoliš prženoj i slatkoj hrani ili si se umorila od kupovine i pripreme zdravih jela? Možda te snažne emocije uvek dovedu do frižidera? Jednom kad shvatiš šta te navodi da prekršiš svoje zdrave prehrambene odluke, lakše ćeš se kontrolisati kad dođeš u iskušenje.

Otkrij zbog čega se gojiš
Otkrij zbog čega se gojiš foto: Pixabay

Ne planiraj restriktivnu dijetu

Ne planiraj dijetu koja je izrazito restriktivna i podrazumeva brz gubitak kilograma. Umesto toga, bolje je da usvojiš uravnotežen i blago restriktivan način ishrane koji će ti osigurati umeren i postojan gubitak kilograma. Upoznaj nove namirnice. Svaka monotona dijeta rezultira nezadovoljstvom i uglavnom je osuđena na neuspeh. S druge strane i preterano ambiciozno kretanje u velike promene i potpuno novi pristup odabiru i pripremi namirnica obično ne uspeva. Promene treba uvoditi i usvajati postupno.

Ne planiraj dijetu koja je izrazito restriktivna i podrazumeva brz gubitak kilograma
Ne planiraj dijetu koja je izrazito restriktivna i podrazumeva brz gubitak kilograma foto: Pixabay

Shvati hranu na pravi način

Posluži se nekim banalnim, ali učinkovitim trikovima: ukloni sve suvišne zalihe nepoželjne hrane iz kuće, ne jedi nesvesno i u hodu, ne idi gladna u nabavku hrane, odredi vreme za obroke, po mogućnosti uvek u isto doba dana.

Ukloni sve suvišne zalihe nepoželjne hrane iz kuće
Ukloni sve suvišne zalihe nepoželjne hrane iz kuće foto: Pixabay

Razmisli o svojim motivima

Preispitaj se – jesi li dovoljno motivisana da promeniš ishranu i definiiši razloge zbog kojih moraš i/ili želiš da smršaš. Nađi prijatelja ili prijateljicu koji će ti se pridružiti u programu mršavljenja. U društvu je uvek lakše!

Nađi prijatelja ili prijateljicu koji će ti se pridružiti u programu mršavljenja
Nađi prijatelja ili prijateljicu koji će ti se pridružiti u programu mršavljenja foto: Pixabay

Probudi svoj sistem organa za varenje

Ujutru jedi kašastu i mekanu hranu, poput žitarica ili pahuljica, uz kiselkasto povrće za bolju probavu i apsorpciju. Pij zeleni čaj dve-tri šolje dnevno (kvalitetni zeleni čaj poput organske senče ili mešavine poput "green chai"). Jedi svaki dan zeleno lisnato povrće (hrani, čisti, uravnotežuje, opušta.....), jednu posudu uz ono što jedeš ili samo s malo maslinovog ulja i limunovog soka. Zadnji obrok pojedi oko 19 sati. Iza toga čajevi, jabuka, ali ne više od toga.

Ujutru jedi kašastu i mekanu hranu
Ujutru jedi kašastu i mekanu hranu foto: Profimedia

Žvači dobro šta god da jedeš, bolje ćeš variti hranu, više će organizam iskoristiti. Jedi s užitkom i uz zahvalnost.

Kratka jutarnja gimnastika

Svako jutro popij 2 do 3 čaše tople vode da se crevni sistem očisti, a zatim odvoji 10-ak minuta za vežbanje po svom izboru. To može biti plesanje uz muziku, vežbe 5 tibetanaca ili nešto drugo, važno je samo da se zagreješ i tako ubrzaš bazalni metabolizam koji će taj dan potrošiti više kalorija jer si ga ujutro podstakla intenzivnije od onoga na šta je telo naučeno.

Svako jutro izdvoj 10 minuta za vežbanje
Svako jutro izdvoj 10 minuta za vežbanje foto: Pixabay

Doručak je obavezan

Ni po koju cenu ne preskači doručak! Pojedi ga u miru kod kuće, a ne s nogu, dok žuriš. Tako nepotreban stres nagomilavaš već od jutra, a to otežava proces zdravog mršavljenja.

Ni po koju cenu ne preskači doručak
Ni po koju cenu ne preskači doručak foto: Pixabay

Ne preteruj s vaganjem, radije se meri

Vaga te može prevariti jer su mišići teži od masnih naslaga. Gledaj se što više gola u ogledalu i meri centimetre, to je siguran pokazatelj pametnog reducukovanja telesne težine. Uz redovno vežbanje i pravilnu ishranu možeš očekivati prve rezultate nakon dve nedelje.

Vaga te može prevariti jer su mišići teži od masnih naslaga
Vaga te može prevariti jer su mišići teži od masnih naslaga foto: Pixabay

Kratke, ali snažne vežbe

U danu u kome si više-manje statična i najviše koristiš um, a telo se "odmara", 3 puta dnevno prekini rad i odvoji do 5 minuta za neko intenzivno pokretanje tela, dok će se um "odmarati". Važno je doći do nivoa zadihanosti, a to možeš postići brzim hodanjem uz stepenice, s 20 čučnjeva, trčkaranjem ili slično.

Važno je doći do nivoa zadihanosti, a to možeš postići brzim hodanjem uz stepenice, s 20 čučnjeva, trčkaranjem
Važno je doći do nivoa zadihanosti, a to možeš postići brzim hodanjem uz stepenice, s 20 čučnjeva, trčkaranjem foto: profimedia

Masne stanice se tope i odmorom

Kako bi telo imalo ravnotežu između stresa i relaksacije, pokušaj u danu da odvojiš vreme (5 do 15 minuta) za odmor i disanje, uz šta možeš meditirati, slušati lepu muziku ili jednostavno uživati u tišini. Nemoj zanemariti ovo, pogotovo ako živiš 100 na sat, jer će ti možda upravo to biti ključno za redukciju viška masnih naslaga. Neophodno je da naše telo ima intervale odmora i rada poput dobro očuvanog automobila, ako želimo dugoročne i kvalitetne rezultate.

Odvoji vreme za odmor i disanje
Odvoji vreme za odmor i disanje foto: Pixabay

Smanji količinu hrane

Izbegavaj velike količine i pažnju posveti kvalitetu i izgledu hrane. Tvoj mozak je taj koji tačno zna kad je tvom želucu dovoljno. Zato jedi polako, uživaj u svakom zalogaju. Polagano jedenje povećava osećaj užitka i istovremeno daje mozgu vremena da shvati kad je želucu dovoljno. Ako jedemo prebrzo pojaviće se jedan psihološki fenomen - potreba da se napunimo, što je popraćeno osećajem prijatnosti i sigurnosti. Verujem da je takav nagon ostatak straha od izgladnjivanja koji nas prati evolucijski. Mi živimo u vremenu i prostoru gde je izgladnjivanje retka pojava. Ne boj se, nećeš biti gladna.

Izbegavaj velike količine hrane
Izbegavaj velike količine hrane foto: Shutterstock

BONUS VIDEO: JOŠ ŽIVIMO U STRAHU OD VAMPIRA PETRA BLAGOJEVIĆA: Espreso na mestu najvećeg horora u pisanoj istoriji Srbije!

(Espreso.co.rs/Zdravakrava.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.