OVO ĆE VAS ZABRINUTI: Pacovi od zračenja mobilnog dobili rak! ŠTA LI TEK NAMA RADE?
Pacovi od zračenja mobilnog telefona dobili rak, Foto: Pixabay

????!!

OVO ĆE VAS ZABRINUTI: Pacovi od zračenja mobilnog dobili rak! ŠTA LI TEK NAMA RADE?

Iako su rezultati intrigantni ne mogu se primeniti na ljude, upozorili su naučnici

Objavljeno:

Kod mužjaka pacova izloženih vrlo visokim dozama zračenja poput onoga koje emituje mobilni razvili su se tumori u tkivu oko srca, pokazao je nacrt izveštaja naučnika američke vlade o potencijalnim zdravstvenim rizicima tih uređaja.

Kod ženki pacova i miševa izloženih istoj vrsti zračenja nisu se razvili tumori, prema preliminarnom izveštaju Američkog nacionalnog toksikološkog programa (NTP), dela nacionalnog instituta za istraživanje uticaja okoline na zdravlje. Ti rezultati deo su višegodišnjih istraživanja koja bi trebalo da reši sporove je li zračenje mobilnog telefona štetno. Iako su rezultati intrigantni ne mogu se primeniti na ljude, upozoravaju naučnici NTP-a i američke Agencije za hranu i lekove (FDA).

Oni ističu da je cilj istraživanja na životinjama bio ispitati ekstremnu izloženost zračenju mobilnih telefona i da sadašnje bezbednosne granice za zračenje mobilnog telefona pružaju zaštitu.

Uprkos tome 2 desetgodišnja istraživanja vredna 25 miliona dolara, koja su najsveobuhvatnije procene zdravstvenih posledica izloženosti Radiofrekvencijsko zračenju kod pacova i miševa, postavljaju nova pitanja o izloženosti tim sveprisutnim uređajima.

U istraživanjima kod oko šest posto mužjaka pacova čija su tela izložena najvišim nivoima zračenja mobilnih telefona razvili su se švanomi - retka vrsta tumora nervnog tkiva u blizini srca dok se kod životinja koje nisu bile izložene zračenju nisu razvili ti tumori.

"Intrigantni deo toga je da su ti tumori slični tumorima koji su u nekim epidemiološkim studijama uočeni kod intenzivnih korisnika mobilnog telefona", kaže John Bucher, viši naučnik u NTP-u u telefonskom intervjuu za Rojters.

"Naravno oni su bili u nervima u uhu ili blizu mozga, no radilo se o istoj vrsti tumora koji smo otkrili u srcu".

Dr. Otis Bravlei, glavni lekar Američkog društva za rak ističe da studije nisu potvrdile veze za češće vrste tumora.

"Ti nacrti izveštaja izazvaće mnogo zabrinutosti no zapravo neće promeniti ono što kažem ljudima: dokazi za veze između mobilnih telefona i raka su slabi i do sada nismo uočili veći rizik za rak kod ljudi", kazao je on u saopštenju.

Bravlei kaže da korisnici mobilnih telefona, ako ih brinu ti rezultati kod životinja, treba da nose slušalice.

Za razliku od jonizujućeg zračenja poput gama zračenja, radona i RTG-a koja mogu razbiti hemijske veze u telu i poznato je da izazivaju rak, radio-frekvencijski uređaji poput mobilnog telefona i mikrotalasi emituju radiofrekvencijsku energiju, oblik nejonizirajućeg zračenja. Razlog za brigu kod te vrste zračenja je da proizvodi energiju u obliku toplote i česta izloženost kože može rezultirati promenom aktivnosti moždanih ćelija, kao što su neke studije sugerisale. U istraživanju NTP-a, pacovi i miševi bili su izloženi višim nivoima zračenja toliko dugo koliko čak i najpredaniji ljudi ne provode na telefonu i njihova čitava tela bila su izložena odjednom, prema nacrtu izveštaja.

Buher kaže kako se učinak verovatno pokazao samo kod mužjaka zbog toga što su oni veći i verovatno su apsorbovali više zračenja u odnosu na ženke pacove i miševe. Mobilni uređaji uobičajeno emituju niže nivoe zračenja od maksimalno dozvoljenih nivoa, navodi se u izveštaju.

Zračenje mobilnih telefona brzo se rasipa pa bi se rizik, ako uopšte postoji, odnosio na delove tela koji su u blizini uređaja koji emituje zračenje, kaže Bucher. Istraživanjem su bile obuhvaćene samo 2G i 3G frekvencije koje se uobičajeno koriste za mobilne razgovore. To se ne odnosi na 4G ili 5G koji koristi različite frekvencije i modulaciju.

Dr. Jeffrei Shuren iz FDA-ija kaže da nema dovoljno dokaza da se zaključi da mobilni telefoni predstavljaju zdravstveni rizik za ljude.

"Čak i uz često dnevno korišćenje većine odraslih osoba nismo uočili porast broja tumora mozga", navodi se u saopštenju.

"Verujemo da su sadašnji sigurnosni limiti za mobilne telefone prihvatljivi u zaštiti javnog zdravlja".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.