Boja kose otkriva OD ČEGA ĆETE OBOLETI? Evo i kako!
Boja kose otkriva sklonost ka određenim bolestima, Foto: Pixabay

SAZNAJTE NA VREME!

Boja kose otkriva OD ČEGA ĆETE OBOLETI? Evo i kako!

Geni koji stvaraju pigment u kosi regullišu procese u organizmu i utiču na faktore rizika koji uzrokuju nastanak određenih bolesti

Objavljeno:

Geni koji stvaraju pigment u kosi regulšu procese u organizmu i utiču na faktore rizika koji uzrokuju nastanak određenih bolesti. Boja kose ukazuje na slabe tačke kada je reč o zdravlju, tvrde stručnjaci. Zapravo, geni koji stvaraju pigment u kosi regullišu procese u organizmu i utiču na faktore rizika koji uzrokuju nastanak određenih bolesti.

Plavokosi bi trebalo da paze na zdravlje očiju i kože, jer postoji veći rizik za nastanak senilne makularne degeneracije oka, koja na kraju može dovesti i do slepoće. Da bi izbegli ovakvo stanje, trebalo bi da konzumirju povrće bogato luteinom, kao što je kelj, grašak, spanać… Podložni su i pojavi karcinoma kože.

Plavokosi bi trebalo da paze na zdravlje očiju i kože
Plavokosi bi trebalo da paze na zdravlje očiju i kože foto: Pixabay

Smeđokosi najčešće obolijevaju od non-Hočkinovog limfoma, a najređe od melanoma. Najlakše ćelave jer imaju najmanje kose. Kako bi izbegli ovu pojavu, trebalo bi da uzimaju 18 miligrama gvožđa na dan ili šoljicu zobi. Ukoliko su pušači, smeđokosi bi trebalo što pre da zaborave na cigarete. To je zato što melanin, koji daje boju kosi, usporava rad jetre, koja onda otežano razgrađuje nikotin. Zbog toga su smeđokosi osetljiviji na delovanje nikotina, a povećava se i rizik za stvaranje nikotinske zavisnosti.

Smeđokosi najčešće obolijevaju od non-Hočkinovog limfoma
Smeđokosi najčešće obolijevaju od non-Hočkinovog limfoma foto: Pixabay

Crvenokosi imaju 50 posto veći rizik da obole od Parkinsonove bolesti, ali istraživanja pokazuju da uzimanje 400 miligrama folne kiseline na dan u značajnoj meri može smanjiti ovu vrstu rizika. Crvenokosi su i češće zabrinuti, jer geni koji daju boju kosi utiču i na to kako organizam upravlja stresom. U njihovom slučaju, genski faktor koji boji kosu nije na zavidnom nivou u borbi protiv stresa. Prerano posedela kosa može ukazati na različite zdravstvene probleme, ali pre svega na manjak vitamina B12 ili na poremećaje štitne žlezde.

Crvenokosi imaju 50 posto veći rizik da obole od Parkinsonove bolesti
Crvenokosi imaju 50 posto veći rizik da obole od Parkinsonove bolesti foto: Pixabay

BONUS VIDEO: Espreso.co.rs u poseti Tattoo studiju Mean Machine

(Espreso.co.rs/Zdravakrava.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.