Ovih 8 znakova na vašem licu otkrivaju od čega bolujete: PREPOZNAJTE IH NA VREME!
Ukoliko primetite ove promene na koži posavetujte se sa svojim doktorom, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU!

Ovih 8 znakova na vašem licu otkrivaju od čega bolujete: PREPOZNAJTE IH NA VREME!

Prepoznajte bolest po izgledu lica

Objavljeno: 13:37h

Ako primetite promene na koži kakvih pre nije bilo, ne bi bilo loše da se posavetujete sa svojim doktorom. Neke bolesti ponekad je moguće prepoznati po izgledu lica.

Suva koža ili usne

Ako je koža suva ili usne, i uz to se još ljušte, to bi moglo da znači da pijete premalo tečnosti, odnosno da patite od dehidratacije.

- Ali, to može biti i nagoveštaj puno ozbiljnijeg zdravstvenog problema koji uieče na funkciju znojne žlezde - hipotireozu, nizak nivo hormona štitne žlezde.

Suva koža može biti uzrok mnogih bolesti
Suva koža može biti uzrok mnogih bolestifoto: Pixabay

Može se raditi i o dijabetesu - objašnjava dr. Rošini Raj, docent na Medicinskom fakultetu NYU.

Drugi znakovi hipotireoze su osećaj hladnoće, debljanje i umor. Simptomi dijabetesa su ekstremna žeđ, učestalo mokrenje, zamagljen vid...

Pojačana dlakavost lica

Mnoštvo dlačica, posebno na vilici, bradi i iznad gornje usne, mogu biti znak policističnih jajnika, hormonalne neravnoteže u kojoj dolazi do većeg nivoa muških hormona.

Žute mrlje na kapcima

Pacijenti koji imaju holesterolom ispunjene lezije na kapcima mogu biti pod većim rizikom od srčanih oboljenja.

Prema danskoj studiji iz 2011. godine u kojoj je učestvovalo 13.000 pacijenata, njih 4 posto imali su takve mrlje na kapcima. Kod njih je šansa od razvoja otvrdnuća arterija bila 70 posto veća nego kod drugih koji lezije nemaju. Imali su i 50 posto više šanse da će doživeti srčani udar u nekoliko narednih decenija.

Podočnjaci

Otečene oči umornog izgleda s podočnjacima ispod njih mogu upozoravati na hronične alergije koje šire krvne sudove.

Podočnjaci upozoravaju na hronične alergije koje šire krvne sudove
Podočnjaci upozoravaju na hronične alergije koje šire krvne sudovefoto: Profimedia

- U osetljivoj koži ispod očiju to izaziva natečenost i tamne kolutove ljubičasto plave boje - napominje dr. Raj.

Asimetrično lice

- To može biti jedan od prvih znakova moždanog udara, kaže dr Leana Ven, ldoktorka za hitne slučajeve na Univerzitetu Džordž Vašington.

Dodaje kako pacijenti to često opisuju ovako: "Pogledao sm se u ogledalo, a moje lice je izgledalo drugačije.

- Možete primetiti da vam je jedna strana lica ukočena ili se osećate kao da se ne možete potpuno nasmejati. Ili možda imate problema s govorom. Nikada nemojte zanemarivati ove znakove moždanog udara - napominje dr Ven.

Promena boje tena

Čak i male promene mogu ukazivati da nešto nije kako treba.

- Na primer, bledilo može biti znak anemije, žućkasta boja ukazivati na bolest jetre, a plavi ton na usnama ili noktima može upućivati na bolesti srca ili pluća - objašnjava dr. Malika Maršal, internistica i pedijatar u bolnici Masačusets General u SAD-u.

Pojava osipa i mrlja

Određeni probavni problemi mogu se pojaviti kao promene na koži lica, kaže dr. Raj. Crvene kvržice koje svrbe mogu biti naznaka celijakije, autoimunog poremećaja kod kojeg telo ima reakciju na gluten.

Otkrijte na vreme šta vam govori osip na licu
Otkrijte na vreme šta vam govori osip na licufoto: Profimedia

Osip u obliku leptira preko jagodica i nosa zna biti znak lupusa - hronična autoimuna bolest koja zahvata kožu, zglobove, bubrege i jetru. Alergije i ekcemi te određene infekcije, takođe, mogu izazvati pojavu osipa na licu.

Padajuća brada

To, zajedno s debelim vratom i malom vilicom, može biti znak apneje - prestanka disanja tokom spavanja, u više navrata na deset i više sekundi. Ako jako hrčete, budite se s glavoboljom ili ste preterano umorni tokom dana, proverite da nemate ovaj poremećaj.

BONUS VIDEO: PRUŽI RUKU: KAKO STE I KAKO MOGU DA VAM POMOGNEM? Ova pitanja postavili smo jednom deki i i njemu i nama ULEPŠALI DAN!

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.