Može li dete da dobije DIJABETES ako jede PREVIŠE SLATKIŠA? (FOTO) (GIF)
Može li dete da dobije dijabetes od mnogo slatkiša, Foto: profimedia

sve je više dece sa šećerom

Može li dete da dobije DIJABETES ako jede PREVIŠE SLATKIŠA? (FOTO) (GIF)

Postoje dva tipa dijabetesa - tip 1 i tip 2, a prvi je je vezan isključivo za decu

Objavljeno: 25.01.2018. 09:00h
  • 11

Postoje dva tipa dijabetesa - tip 1 i tip 2. Prvi je vezan isključivo za decu, dok je tip 2 povezan s gojaznošću. Češće se pojavljuje kasnije u životu, ali sve je više obolelih i mlađe dobi. Kada žena ostane trudna, svašta joj prolazi kroz glavu - šta je dobro za moje dete, a što nije? Pa se tako ponekad nametne i pitanje: Može li moje dete dobiti dijabetes od previše slatkiša?

Ako majka uzima velike količine slatkiša u trudnoći ugojiće se, a može razviti i gestacijski (trudnički) dijabetes. Kao posledica toga dete se rađa preveliko i preteško, a može imati neke druge ponekad i teške razvojne poremećaje, ali ne i dijabetes.

Svake godine se pojavi sve više obolelih. Neke roditelje brine mogu li njihova deca dobiti dijabetes ako jedu previše slatkiša.

Može li dete da dobije dijabetes od mnogo slatkiša
Može li dete da dobije dijabetes od mnogo slatkišafoto: profimedia

Dijabetes tipa 1 je autoimuno oboljenje u kokom antitela, koja se stvaraju u organizmu bolesnika, uništavaju ćelije gušterače odgovorne za lučenje insulina - a insulin je neophodan za održavanje normalnih koncentracija glukoze u krvi.

Velike količine slatkiša kod dece nemaju bitnijeg utjecaja na razvoj dijabetesa tip 1. Radi se o autoimunom procesu koji rezultira postupnim propadanjem ćelija koje stvaraju insulin.

Velike količine šećera nisu zdrave i mogu dovesti do hiperglikemije (povišene koncentracije šećera u krvi), povećane koncentracije šećera u mokraći, učestalog mokrenja, osećaja žeđi i gubitka na telesnoj masi uprkos tome što dete uzima jede količine hrane.

Može li dete da dobije dijabetes od mnogo slatkiša
Može li dete da dobije dijabetes od mnogo slatkišafoto: giphy

Velike količine kalorija uz malu telesnu aktivnost, dovodi međutim do pretilosti, posledične rezistencije na insulin (zbog obilja masnih ćelija koje slabije reaguju na insulin, a potrebne su veće količine insulina za održavanje normalnih koncentracija šećera) i razvoja dijabetesa tip 2.

Dijabetes tipa 2 se u početku može regulisati zdravom ishranom i tabletama, ali ako pacijent ne izgubi višak kilograma, a to uspe tek manjem broju njih, s vremenom se najčešće mora uvesti terapija insulinom.

Može li dete da dobije dijabetes od mnogo slatkiša
Može li dete da dobije dijabetes od mnogo slatkišafoto: profimedia

Bonus video:

Stvari koje muskarci rade ako vas stvarno vole!

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media