OVIH 9 NAMIRNICA NIKAD NE BI SMELE DA SE JEDU SIROVE: Dobro pazite, posledice mogu da budu KATASTROFALNE!
Dobro pazite šta jedete, Foto: Pixabay

oprez

OVIH 9 NAMIRNICA NIKAD NE BI SMELE DA SE JEDU SIROVE: Dobro pazite, posledice mogu da budu KATASTROFALNE!

Sve je više onih koji jedu sirovu hranu, a oni moraju ovo da znaju

Objavljeno:

Sve je više onih koji jedu sirovo, ne bi li se "vratili prirodi", a stručnjaci upozoravaju da se ne može sva hrana jesti sirova, i da neke namirnice mogu izazvati velike probleme u organizmu.

Dakle, ovih 9 namirnica uvek, ali uvek, termički obradite:

1. Krompir

- Sirovi krumpir može izazvati nadutost i nepoželjne smetnje pri varenju, zato jer sadrži skrob koji se ne može svariti - objasnila je dr Liza Dejvis, glavni nutricionistista u restoranu Terra's Kitchen za magazin Reader's Digest.

Ako krompir duže stoji na vlažnom i toplom mestu, može pozeleneti i proizvesti otrov solanin. U slučaju da se na krompiru vide zelene tačkice, nije ga dobro jesti.

- Solanin se može naći ispod klice, ne sadrži ga on uvek. Posle nekog vremena može se pojaviti taj toksin, a po pravilima dijetetike krmpir se ne sme jesti ako nije termički obrađen. Krompir spada u namirnice koja se mora termički obraditi. U slučaju da krompir sadrži taj toksin, on je termolabilan i termičkom obradom se on razgradi te se tako izbegne ta mogućnost jer ne podnosi visoke temperature - pojasnila je dijetetičarka i nutricionista Olja Martinić.

2. Juka

Juka je korenasto povrće, koji sadrži mnogobrojne vitamine i minerale, ali sadrži i cijanogene glikozide, hemikaliju koja kada se pojede pušta cijanid. Juka je jestiva, ali mora se obavezno temeljito oprati, oguliti i skuvati.

3. Pasulj

Još jedna jako zdrava mahunarka koja može biti opasna ako se pojede na pogrešan način. Crveni pasulj je bogat proteinima, vlaknima i antioksidantima, ali se ne sme jesti sirov.

Sirovi pasulj sadrži otrov fitohemaglutinin, koji može uzrokovati smetnje pri varenju i simptome slične trovanju hranom. Uvek se treba paziti da se kuva najmanje deset minuta pre nego što se jede.

.

4. Nepasterizovano mleko

Mleko koje je tek pomuženo i nije pasterizovano može sadržavati ešerihiju i salmonelu. Američka uprava za hranu i lekove (FDA) izveštava da je 150 puta veća šansa da će čovek dobiti neku bolest uzrokovanu hranom od sirovog mleka nego od bilo kojeg drugog mlečnog proizvoda.

5. Viršle

Uvreženo je mišljenje da su viršle već skuvane u pakovanju, ali one u procesu prenosa i skladištenja mogu "pokupiti" listeriju, a ona se može uništiti samo ponovnim kuvanjem.

- To je polugotov proizvod, nije gotov poput mesnog nareska, i ne bi ga trebalo jesti sirovog, već je predviđena termička obada - napominje nutricionistica Martinić.

6. Klice

Klice poput alfalfe i klice rotkvice mogu sadržati ešerihiju, salmonelu i listeriju, budući da se uzgajaju na vlažnim i toplim mestima na kojima se ove bakterije brzo množe. Stoga je najbolje klice kupovati što svežije, a pre jedenja ih dobro isprati i skuvati.

7. Gorki bademi

Bademi koje inače ljudi jedu su zapravo slatki bademi i imaju mnogobrojne zdravstvene koristi. Gorki bademi su njihova suprotnost jer sadrže cijanovodonik, koji je izrazito otrovan. Najčešće se može pronaći u likerima od badema ili ekstraktima.

8. Brašno

Oduvek su bake govorile da se testo za kolače ne jede sirovo i dok se dosta pisalo o sirovim jajima i njihovim opasnostima, o brašnu je puno manje bilo reči.

Američka agencija za hranu i lekove upozorila je da je brašno potencijalno opasno za zdravlje, budući da za vreme transporta od proizvođača do prodavnice može doći u kontakt s raznim patogenima poput ešerihije.

9. Plavi patlidžan

Ovo jako zdravo povrće puno je vitamina C, K, B6, tiamina, niacina, magnezijuma, fosfora, bakra, dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalijuma i mangana, ali sadrži i otrov solanin. Mladi patlidžani, koji su ubrani tek nakon što su dozreli, sadrže najviše ovog otrova. Čovek bi trebalo da pojede puno mladog patlidžana da bi osetio smetnje, ali zbog potencijalnih alergijskih reakcija, uvek ga je bolje skuvati.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.