Kako se pravilno VADI KRPELJ? (VIDEO)
Kako se pravilno vadi krpelj?, Foto: pixabay.com

DOSADNE NAPASTI

Kako se pravilno VADI KRPELJ? (VIDEO)

Ove sitne štetočine vam se mogu prilepiti čak i ako ne provodite puno vremena napolju, jako je bitno da ih izvadite odmah i to na pravilan način

Objavljeno: 16.01.2018. 15:28h
  • 10

Krpelji su najveće napasti koje vas gnjave u proleće i leto, posebno ako imate kućne ljubimce, ili ako volite da boravite u prirodi. Najčešće se hvataju na mestima gde je koža vlažna i mekana - stomak, prepone, pazuh, iza ušiju, potiljak, vrat, grudi, a kod dece i na glavi.

Kad krpelj probode kožu počinje da se hraniti krvlju da raste i s vremenom ga je sve teže izvaditi. Tada može doći do zaraze, lajamske bolesti, virusnog krpeljnog meningoencefalitisa, tularemije, erlihioze. jako je bitno da nakon ujeda odmah posetite lekara, koji vam ujedno i najbolje može skinuti krpelja.

Kako se pravilno vadi krpelj?
Kako se pravilno vadi krpelj?foto: profimedia

Brzo uklanjanje krplja je važno zbog smanjivanja mogućnosti zaraze. Neophodno je nakon ujeda primiti zaštitni vakcinu ili nekoliko injekcija. Takođe je jako važno da se izvadi pravilno, jer ukoliko bilo koji njegov deo ostane u organizmu može dovesti do zapušavanja vena, arterija a samim tim do srčanog udara, stvaranje ugrušaka i ostalog.

Najbolje je da vam krpelja odstrani lekar a ako morate sami on se odstranjuje pincetom tako što je približite što više glavi i povuče bez okretanja (kako se ranije preporučivalo). U slučaju da glava ostane u koži može se ukloniti sterilnom iglom.

Kako se pravilno vadi krpelj?
Kako se pravilno vadi krpelj?foto: profimedia

Ljudima koji često borave u prirodi se preporučuje vakcinisanje protiv krpeljnog meningoencefalitisa. Zaštita traje tri godine.

Pogledajte video kako se pravilno vadi krpelj?

Bonus video:

Probali smo alkohol na originalne načine!

Žene iz Espresa u misiji "kako se pije koje piće"...Hik!

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media