OVA DIJETA SIGURNO TOPI KILOGRAME: Ali samo ako možete da je izdržite!
Trik je u količini, a ne samo u onome šta se jede, Foto: Pixabay

savet za zdravlje

OVA DIJETA SIGURNO TOPI KILOGRAME: Ali samo ako možete da je izdržite!

Nije dovoljno jesti samo "ispravne" namirnice

Objavljeno:

Svako ko je nekad izgubio kilograme reći će vam da nije dovoljno samo jesti "ispravne" sastojke i izbegavati šećer i masti. Ako želite da smršate, nije bitno samo šta stavljate u usta, nego i koliko: ključ je u veličini porcije koju stavljate u svoj tanjir, tvrdi nutricionistica Lindi Koen.

Ona kaže da više od polovine obroka treba da čini povrće i salate. Poželjno je da budu raznovrsne, u što više boja. Količinski, reč je o povrću i salati koliko stane u pola tanjira.

Četvrtinu treba da čine integralne žitarice - braon pirinač, kvinoja ili komadić integralnog hleba. Tek preostala četvrtina otpada na proteine, ne nužno na meso. Jedite jaja, sir, tofu...

I na kraju, ne zaboravite masnoće koje ćete pronaći u polovini avokada u salati, u izmrvljenoj feti, dimljenom lososu ili orašastom voću.

Koliko zapravo treba jesti? Meso u tanjiru ne bi trebalo da bude veće od stisnute šake vaše ruke, otprilike poput kutije karti za igranje. To je otprilike 100 grama mesa ili 125 grama ribe.

Crvenog mesa ne bi se nedeljno smelo pojesti više od 350 grama.

Lindi savetuje i da se tanjiri napune u kuhinji, a serviraju za stolom. Tako da se izbegne dosipanjerepete. A ako vam se posle jela učini da ste još uvek gladni, pričekajte 20 minuta. Ako vas glad nije napustila, zagrizite još zalogaj-dva. I probajte da jedete polako.

Nakon nekoliko dana vaše će se telo naviknuti na manje porcije i vaš će stomak početi da splašnjava. Samo treba izdržati.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.