ZA NAJLEPŠE POLJUPCE NA SVETU! 6 trikova protiv lošeg ZADAHA! (FOTO) (GIF)
Dečko i devojka se ljube, Foto: profimedia

Pijte jogurt i vodu

ZA NAJLEPŠE POLJUPCE NA SVETU! 6 trikova protiv lošeg ZADAHA! (FOTO) (GIF)

Osim alkohola i pušenja zadah mogu izazvati i namirnice poput mleka, mesa, soka od pomorandže i slatkih napitaka

Objavljeno:

Zadah se javlja zbog oslobađanja spojeva sumpora tokom metaboličkih aktivnosti anaerobnih bakterija koje razgrađuju ostatke hrane koji se zadržavaju u dubokim fisurama i papilama donjeg dela jezika ili na desnima. I karijesom zahvaćeni zubi i loše ispune su mesta na kojima će se nakupljati hrana, a samim time i mnogo bakterija.

3 partnera koja izgledaju kao vaša SRODNA DUŠA, ali to NISU! (FOTO) (GIF)

Što su vam usta suvlja, veće su šanse da će vam zadah ujutru biti loš. Disanje na usta, hrkanje i upotreba određenih lekova pojačavaju loš zadah jer dodatno isušuju usta.

Uzroci zadaha mogu biti i bolesti desni poput gingivitisa i parodontitisa, a izazvati ga mogu i suva usta usled smanjenog izlučivanja pljuvačke, a to može biti posledica bolesti pljuvačnih žlezda, uzimanja nekih lekova ili stalnog disanja na usta. Problem može biti i u ishrani, pa i u lošim životnim navikama.

Devojka žvaće žvaku
Devojka žvaće žvakufoto: giphy

Tako ga, osim alkohola i pušenja mogu izazvati i namirnice poput mleka, mesa, soka od pomorandže i slatkih napitaka. Ako ujutro birate neki sladak doručak, na primer žitarice sa dosta šećera, tako nećete postići mnogo jer su šećeri također idealni za razmnožavanje bakterija.

Ali ako patite od lošeg zadaha, svakako se potrudite da ujutro doručkujete, a idealno bi bilo da počnete vodom i voćem. Onda pojedite malo semenki, a nakon toga uobičajenu hranu za doručak.

Žena jede sendvič
Žena jede sendvičfoto: profimedia

1. Posle belog luka

Istraživači tvrde da bi uz beli luk ili nakon jela s belim lukom trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, celer, krompir, peršun, bosiljak ili pečurke, jer te namirnice sadrže fenole, jedinjenja koja će u hemijskoj reakciji reagovati sa sumporom iz belog luka i tako neutralizovati snažan miris.

2. Jedite zdravu, uravnoteženu hranu

Masne namirnice izbacite, a jedite puno brokolija, krompira i svežeg voća. To će regulisati masnoće i uticati na bolji dah.

3. Pijte puno vode!

Voda čisti bakterije, ali i pomaže vašem telu da funkcioniše. Flaširana sportska pića, gazirana pića, kao i ledeni čajevi u flašicama samo pridonose lošem zadahu. Smanjite unos tih pića, a zamenite ih vodom.

Dečko jede povrće
Dečko jede povrćefoto: giphy

4. S vremena na vreme žvaćite svežu metvicu ili peršun

Možda zvuči smešno, ali ako želite da osvežite dah, s vremena na vreme žvaćite ove biljčice.

5. Pijte jogurt

Oni će vam pomoći da dobijete hranjive materije koje su neophodne vašem organizmu, a ubiće neželjene materije koje stvaraju loš zadah.

6. Svaki dan koristite i četkicu i konac

Čišćenje koncem je dodatni korak, ali i to je važno. Pranje zuba pomaže kod čišćenja bakterija, ali konac pomaže da sklonite sve do čega četkica ne može da dođe.

7. Očistite jezik

Bakterije se zadržavaju na jeziku, a kao nuspojava pojavljuje se neugodan zadah. Kad četkate jezik, uklanjate sve bakterije.

Žena jede burger
Žena jede burgerfoto: profimedia

8. Usne namažite mirisnim ruževima i labelima

Pomoći će vam da bar na kratko prikrijete miris hrane koju ste pojele.

9. Žvaćite žvake bez šećera

Žvake pomažu u stvaranju pljuvačke i kod uklanjanja bakterija. Ali bolje je da koristite one antibakterijske i bez šećera.

10. Redovni pregledi

Ako i nakon svega navedenog imate loš dah, u pitanju bi moglo biti nešto ozbiljnije. Trebalo bi da proverite svoje zdravlje.

Devojka žvaće žvaku
Devojka žvaće žvakufoto: giphy

Bonus video:

7 rečenica koje nikako ne smete reći svojim singl prijateljicama!

Iako možda želite da je ohrabrite i da joj ulijete nadu da je pred njom lep ljubavni život, ona to možfda ne želi da čuje.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.