OPADA VAM KOSA, ĆELAVITE? Hitno prekinite da radite OVE STVARI!
Opadanje kose, Foto: Shutterstock

BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI

OPADA VAM KOSA, ĆELAVITE? Hitno prekinite da radite OVE STVARI!

Pucanje često zna da se zameni sa opadanjem zbog količine dlaka, ali s obzirom na to da one ne ispadaju iz korena, to je drugačija situacija

Objavljeno:

Prosečna žena izgubi između 50 i 100 vlasi dnevno - čak i do 150 u nekim slučajevima. Ali kada treba da se zabrinete?

Preterivanje sa proizvodima

Dok stilizujete svoju kosu, često je previše iščešljavate, koristite prevruće aparate (fen, pegla, figaro) ili možda koristite proizvode koji uzrokuju pucanje vlasi. Pucanje često zna da se zameni sa opadanjem zbog količine dlaka, ali s obzirom na to da one ne ispadaju iz korena, to je drugačija situacija. Zato je najbitnije kosu stilizovati brojnim preparata na biljnoj bazi koji će zaštititi vlas i teme.

Nošenje iste frizure sve vreme

Najčešće je u pitanju visoki i jako zategnuti konjski rep koji doslovno stalno čupa kosu. Ako je stalna frizura koja zateže vašu kosu uzrok, to se da lako i postupno rešiti. Uzmite pauzu od repa, pletenica i ekstenzija kako bi vaša kosa dobila priliku za oporavak i mogućnost rasta.

Konjski rep
Konjski repfoto: Pixabay

Hormonski disbalans

Kod hormonskog poremećaja dolazi zbog smanjenja nivoa estrogena i progesterona i povišenog nivoa testosterona koji uzrokuje opadanje kose. Kod ovog problema najbitnije je utvrditi tačan uzrok hormonske neravnoteže. On može da varira od problema sa štitnom žlezdom, sindroma policističnih jajnika, ili jednostavno kao reakcija na lekove koji regulišu hormone. Svakako posetite lekara.

Pilule za kontracepciju

Hormoni svojim ''divljanjem'' mogu da uzrokuju gubitak kose. Dobri hormoni koji potiču rast kose su estrogeni, dok progesteron može da utiče na njeno opadanje. Ako primetite promene otkako ste počeli da koristite oralnu kontracepciju, svakako se posavetujte sa svojim ginekologom.

Žene često imaju problema sa opadanjem kose
Žene često imaju problema sa opadanjem kosefoto: Pixabay

Stres

Težak emocionalni stres može ponekad izazvati gubitak kose, a često može i dodatno da ubrza gubitak koji je već započeo. U tom slučaju se stvara začarani krug jer stres aktivira opadanje, a stresirate se dodatno od opadanja i tako stalno. U tom slučaju se savetuju klasične metode borbe protiv stresa. Meditacija, joga i zdrave navike pomažu u obnavljanju ciklusa rasta kose, a ujedno opuštaju telo i um, piše 100posto.hr.

Loša ishrana

Vitamin A je ovde glavni problem. Premala količina unosa vitamina A u telo može dovesti do suve, lomljive kose, a preveliki unos može dovesti do ozbiljnog gubitka kose. Previše vitamina A nije dobro, ali premalo nekih drugih vitamina jednako je loše. Probajte da unosite što više proteina i gvožđa.

BONUS VIDEO: Espreso mrazice delile poklone građanima, a ovo su njihove želje U NOVOJ 2018. GODINI!

(Espreso.co.rs/100posto.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.