Konačno OTKRIVEN LEK za jednu od NAJRAZORNIJIH BOLESTI ČOVEČANSTVA! (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia / shutterstock

nasledni poremećaj

Konačno OTKRIVEN LEK za jednu od NAJRAZORNIJIH BOLESTI ČOVEČANSTVA! (FOTO) (GIF)

Po prvi put imamo supstancu koja ima potencijal, imamo nadu, imamo terapiju koja jednog dana može usporiti ili sprečiti Huntingtonovu bolest

Objavljeno:

Hantingtonova bolest izazvana je greškom u delu DNK koji se zove Hantington gen. Genetska greška oštećuje protein i pretvara ga u ubicu moždanih ćelija.

Eksperimentalni lek koji su doktori ubrizgali u moždanu tečnost snizio je nivo toksičnih belančevina u mozgu i uklonio simptome Huntingtonove bolesti, javio je ovih dana BBC veliku novost u vezi leka koji bi trebalo da olakša život milionima obolelih širom sveta.

Reč je o neurodegenerativnom i naslednom poremećaju koji utiče na koordinaciju mišića i dovodi do mentalnog propadanja i karakterističnih simptoma u ponašanju.

foto: giphy

Simptomi bolesti mogu individualno varirati kod pogođenih članova iste porodice, ali obično predvidivo napreduju u sve težem obliku. Najraniji simptomi su često suptilni problemi s raspoloženjem ili realnošću, praćeno opštim nedostatkom koordinacije i nestabilnim hodom. Istraživački tim, na Univerzitetu u Londonu, kaže da postoji nada da se smrtonosna bolest može zaustaviti. Stručnjaci kažu da bi to moglo biti najveće otkriće u vezi neurodegenerativnih bolesti u poslednjih 50 godina.

Hantingtonova bolest je jedna od najrazornijih bolesti i opisuju je kao Parkinsonovu, Alchajmerovu i motoričku neuronsku bolest u jednom.

- Završavate u gotovo vegetativnom stanju, što je stvarno strašan kraj života. - kaže Peter Alen 51-godišnji pacijent.

foto: profimedia

Budući da je bolest nasledna, on je gledao kako od te bolesti umiru i njegova majka Stefani, tetka Kejt i baka Olivija. Testovi pokazuju da će i njegova sestra Sendi i brat Frenk takođe s godinama oboleti od ove bolesti. Troje braće ima osmoro dece, a svi su odrasle mlade osobe od kojih svaka ima 50 posto šansi da se kod nje razvije Hantingtonov poremećaj. Nezaustavljivo odumiranje ćelija u mozgu utiče na kretanje, ponašanje, pamćenje i sposobnost razmišljanja.

- Teško je imati te degenerativne stvari u sebi. Znaš da je današnji dan bolji od sledećeg.- kaže Peter iz Eseksa.

Bolest počinje da se razvija u 30-im i 40-im godinama života, a pacijenti umiru obično 10-20 godina nakon početaka simptoma. Hantingtonova bolest je izazvana greškom u delu DNK koji se zove Hantington gen. Genetska greška oštećuje protein i pretvara ga u ubicu moždanih ćelija.

foto: giphy

Novi lek je dizajniran da utišava gen. U eksperimentu u kom je učestvovalo 46 pacijenata, njima je ubrizgavana tečnost koja oblaže mozak i kičmenu moždinu. Doktori su se najpre plašili da bi lek mogao izazvati meningitis, ali ništa od toga se nije dogodilo. Postupak je sroveden u "Leonard Wolfson Experimental Neurology Center" u Nacionalnoj bolnici za neurologiju i neurohirurgiju u Londonu. Lek se pokazao sigurnim i pacijenti su ga dobro podneli, a bitno je smanjio sastav Hantington gena u mozgu.

Profesor Sara Tabrizi, glavni istraživač i direktor Hantingtonovog centra za bolesti u UCL-u, rekla je - Po prvi put imamo supstancu koja ima potencijal, imamo nadu, imamo terapiju koja jednog dana može usporiti ili sprečiti Hantingtonovu bolest. Ovo je od izuzetne važnosti za pacijente i njihove porodice.

Doktori to ne nazivaju lekom. Još uvek treba tokom vremena pratiti podatke kako bi se pokazalo da li će snižavanje nivoa Hantingtona promeniti tok bolesti. Istraživanja na životinjama sugerišu da bi se to moglo dogoditi jer su se u tim eksperimentima oporavile čak i neke motoričke funkcije.

foto: Shutterstock

''Roche'' ima prava na lek

Profesor Džon Hardi, koji je nagrađen za rad na temu Alchajmerovu bolesti, rekao je BBC-u: - Ja stvarno mislim da je to potencijalno najveće otkriće u vezi neurodegenerativnih bolesti u poslednjih 50 godina i smatram da bi se tim putem trebalo ići i u lečenju drugih neurodegenerativne bolesti kojima je uzrok povećana količina belančevina u mozgu.

Profesor Maluči, koja sarađuje s britanskim institutom upozorila je da je još uvek prerano očekivati ​​lek i za druge genetske neurodegenerativne bolesti.

- Za njih nije tako jasno kao za Hantingtonovu bolest, jer su složenije i manje poznate. Svi detalji istraživanja biti će objavljeni iduće godine. Terapiju je razvila "Ionis Pharmaceuticals", a lekari kažu da je lek znatno premašio očekivanja. Prava su prodata "Rocheu".

foto: giphy

Bonus video:

Jedemo je svakog dana, a nismo svesni koliko je ta namirnica opasna po zdravlje!

Verovatno ste već više puta čuli da pšenica nije dobra za vaše zdravlje, ali ste nastavili da jedete proizvode koji se prave od njenog brašna. Razmislite još jednom nakon što vidite šta sve ova namirnica može da učini vašem telu.

(Espreso.co.rs / Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.