Bezbolni trikovi u svakodnevnoj ishrani koji će vam pomoći da izgubite nekoliko kilograma viška
Foto: promo

najlakše mršavljenje ikad

Bezbolni trikovi u svakodnevnoj ishrani koji će vam pomoći da izgubite nekoliko kilograma viška

Mnogi od nas često ne razmišljaju o izborima koje prave u ishrani, a posebno ne o veličini porcija

Objavljeno:

Godinama unazad žene pokušavaju da izgube višak kilograma uz pomoć popularnih dijeta koje se zasnivaju na restrikciji ugljenih hidrata. Takve dijete se ne nazivaju za džabe jo-jo dijetama – prvenstveno, jer kratkoročno dovode do gubitka kilograma, a na duge staze donose više štete, da ne kažemo kilograma, nego koristi.

Većina onoga što jedemo je bazirano na ugljenim hidratima što bi značilo da bi 80 odsto namirnica trebalo da izbacimo iz naše svakodnevnice – od procesuirane hrane, užine, pa do slatkiša. Iako ćete možda na brzinu dostići svoj cilj, izbacivanje ugljenih hidrata iz svakodnevne ishrane dovodi do komplikacija, posebno ako izbacujete i masti u isto vreme. Ugljeni hidrati su gorivo za mozak, obezbeđuju pravilan rad nadbubrežne i štitne žlezde - a sva tri faktora su krucijalna za energetski balans, kvalitetan san i težinu.

Umereno unošenje ugljenih hidrata je jedini pravi način da kontrolišete težinu, a svom organizmu obezbedite pravilan rad. Zato, umesto da pojedete dva tanjira paste sa sirom, zadržite se na jednoj, normalnoj porciji.

Preporučeni dnevni unos kalorija iznosi 2.200, što znači da je jedina dijeta sa kojom se nutricionisti slažu ona koja podrazumeva restrikciju od 500 kalorija na dnevnom nivou. Evo na koji način možete „uštedeti“ tih 500 kalorija dnevno i mršaviti na zdrav način, tačnije pola kilograma nedeljno.

foto: promo

20 minuta

Savet nutricionista je da barem 20 minuta konzumirate svoj obrok jer na taj način najbolje stimulišete metabolizam. Osim što ćete aktivirati proizvodnju digestivnih enzima, mnogo lakše ćete prepoznati trenutak kada ste zaista siti i nećete sebe dovoditi do prejedanja.

Mislite o hrani

Mnogi od nas često ne razmišljaju o izborima koje prave u ishrani, a posebno ne o veličini porcija. Upravo je to ono što nas dovodi do prejedanja, pa na kraju i viška kilograma. Zato se potrudite da sve vreme razmišljajte o tome šta i koliko jedete. U isto vreme uživajte u hrani i znajte da cenite te trenutke. Osim što ćete znati da se zaustavite kada je vaše nepce zaista prepoznalo zadovoljstvo, unećete i manje kalorija.

Zamenite, ne isključujte

Ako ste odlučili da budete umereniji u unosu šećera na svakodnevnom nivou, obične šećere zamenite niskokalorijskom ili nekalorijskom varijatnom. Ako ne možete bez dezerta svoj mafin napravite uz pomoć nekalorijskih zaslaživača; Ako volite da uz ručak popijete čašu Coca Cole, najbolja zamena će biti Coca Cola Zero, koja sadrži 0 kalorija, a pruža isti ukus.

Pametno grickajte

Grickalice su „najprevrtljivije“ namirnice i obično su hrana od koje smo najviše zavisni. Umesto čipseva i drugih grickalica uvedite zdraviju užinu poput badema, oraha, grčkog jogurta sa cimetom. Osim što ćete uživati u ukusima tih namirnica, one sadrže nutrijente koji će vam obezbediti mnogo dovoljno energije za zdrav rad organizma.

San umesto prejedanja

Visok nivo stresa vrlo lako će olabaviti končice kada je izbor hrane, ali i količina njenog unosa u pitanju. Stres u kombinaciji sa nedostatkom sna je posebno poguban po dobru liniju, ali i dijetu.

Umesto da se okrenete prejedanju pokušajte da se naspavate jer je baš kvalitetan san (čak i više od izbora u ishrani) ključan za dobru liniju.

Trikovi za manji unos kalorija:

1.Obično mleko zamenite bademovim jer ono ima svega oko 30 kalorija, tačnije 40 manje od običnog.

2. Verovali ili ne, ulje može da doda 300 kalorija po obroku, pa ga stavljajte u manjim količinama.

3. To što ste na dijeti ne znači da treba da se odreknete hleba – secite tanje kriške i ograničete se na jednoj do dve. Samo jedna deblja kriška hleba može dodati 100 kalorija vašem obroku.

4.Umesto dresinga za salatu dodajte samo malo limunovog soka i možete uštedeti čak 200 kalorija!

Detaljnije na www.pronadjimeru.com

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.