Zašto žene baš toliko žude za čokoladom, a muškarci ni ne misle na nju? (FOTO)
Foto: profimedia

SLAST NA USNAMA

Zašto žene baš toliko žude za čokoladom, a muškarci ni ne misle na nju? (FOTO)

Žene proizvode daleko manje serotonina nego muškarci i moraju da ga nadomeste na različite načine

Objavljeno:

U ljubavi i ratu je sve dozvoljeno, ipak samo jedna reč vas može koštati slomljenog srca! (FOTO) (GIF)

Skoro sve žene koje vole čokoladu. Ako ne luduju za čokoladom, vole kolače ili bombone, a čak i ako pokušavaju da ih izbegnu za njima potajno žude, pogotovo kad su pod velikim stresom ili kada im treba uteha. S druge strane, muškarci će često reći ‚‚Jedan red mi je dovoljan" ili ‚‚Nisam baš lud za slatkim" i takvim izjavama će iznenaditi žene koje obožavaju čokoladice. To je tako zbog čiste hemije, bar tako kažu stručnjaci.

foto: giphy

Čokolada sadrži serotonin koji stvara osećaj sreće i deluje antidepresivno, a žene serotonin u telu proizvode čak 52 procenta manje od muškaraca, kaže doktor Kolbert, autor knjige ‚‚You can do this diet". Upravo zbog toga žene posežu za čokoladom kako bi se smirile i utešile, pa čak i nagradile dok muškarcima čokolada verovatno ni ne pada na pamet kad su pod stresom. Mnoga istraživanja su pokazala da zbog slabije proizvodnje serotonina žene češće padaju u depresiju od muškaraca pa su sklonije ćudljivom raspoloženju.

foto: profimedia

Sve ovo ne treba da bude izgovor za prekomerno uživanje u slatkišima koji su izuzetno štetni za zdravlje i izgled, a mogu izazvati i dijabetes. Nivo serotonina možete podići uz pomoć voća, povrća, orašastih plodova i jaja, a još više vežbanjem, smehom i boravkom na čistom vazduhu, pogotovo ako je sunčano.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.