JEDETE BRZO, GUTATE BRZO? Ovo je VEOMA LOŠE po vaše zdravlje...
Foto: Pixabay

savet stručnjaka

JEDETE BRZO, GUTATE BRZO? Ovo je VEOMA LOŠE po vaše zdravlje...

Ovo je jedan od uzroka gojaznosti

Objavljeno:

Dobar, zdrav i opušten doručak je najvažniji obrok u danu, kažu svi, i to ne kažu tek onako.

Pored toga da jedemo zdrave namirnice, bitno je i kako jedemo. Mnogi žive na brzoj hrani, "jedu s nogu" i prosto gutaju hranu.

Ovo je loše. Mirno okruženje i zajedničko, porodično druženje tokom obroka praktikuje se možda tek jednom nedeljno.

Brzim žvakanjem i gutanjem slabo sažvakane hrane, previše opterećujemo digestivni trakt i gubimo ravnotežu u telu. Obroke bi trebalo ravnomerno da podelimo tokom dana, a hranu bi trebalo temeljito da žvaćemo i da dopustimo organizmu da hranu svari i iskoristi sve hranjive sastojke iz namirnice.

Nedostatak vremena za sporo konzumiranje hrane jedan je od uzroka gojasznosti, odnosno neravnoteže u organizmu.

Reduciranim unosom namirnica u telu se stvara kiselina, posebno ako jedemo uglavnom proteine, rafinisane masti i šećere.

Kako bismo vratili organizam u ravnotežu trebalo bi da jedemo bazne namirnice.

Promjenom onoga što jedemo i načina na koji jedemo može se izbeći bolest. Nije stvar samo u namirnicama, nego i u sposobnosti tela da ih preradi.

Zagovornici bazne ishrane tvrde da bi trebal slediti jednostavni odnos bazne i kisele hrane u odnosu 2:1, kako bi se postigla uravnotežena ishrana. Uz to, s godinama telo postaje kiselije, a to uzrokuje razne teškoće, od srčanih bolesti do gubitka pamćenja.

Filozofija alkalne prehrane određuje konzumaciju samo onih namirnica koje čini telo uravnoteženim, odnosno s neutralnim ili blago alkalnim pH-faktorom između 7,3 i 7,5.

Uz to, važno je hranu pojesti u miru kako bi telo moglo maksimalno svariti namirnicu i iskoristiti hranjive sastojke. Ako je pH niži, telo postaje kiselo, što za posledicu ima nadutost, umor i opštu bezvoljnost.

(Espreso.co.rs/Večernji.he)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.