NIKADA NE BISTE POGODILI: Začin koji svi obožavaju topi salo i kilograme! (FOTO) (GIF)
Foto: Shutterstock

preventiva gojaznosti

NIKADA NE BISTE POGODILI: Začin koji svi obožavaju topi salo i kilograme! (FOTO) (GIF)

Reč je o metaboličkom procesu stvaranja toplote u telu koji je karakterističan za toplokrvne životinje i ljude

Objavljeno: 10:02h

NAJBOLJI RECEPT ZA AJVAR: Bolje od ovoga nema, PROVERENO! (RECEPT) (FOTO)

Američki naučnici ustanovili su da cimet sadrži esencijalno ulje koje podstiče metabolizam, i proces sagorevanja masnih stanica u organizmu. Reč je o cinamaldehidu, organskoj stvari koja cimetu daje ukus i miris, a nalazi se pretežno u njegovoj kori.

Naučnici sa Univerziteta u Mičigenu ustanovili su da cinamaldehid aktivira termogenezu. Reč je o metaboličkom procesu stvaranja topline u telu koji je karakterističan za toplokrvne životinje i ljude, a proces se temelji na oksidaciji hranjivih stvari u staničnim mitohondrijima. Termogenezom se sagorevaju kalorije.

foto: giphy

Spomenuti proces pomaže u podsticanju gubitka telesne težine, što je autore studije navelo na zaključak da cimet podstiče čitav niz metaboličkih procesa. Glavnom autoru studije, Junu Vuu, profesoru na institutu Life Sciences odranije su poznate prednosti cinamaldehida, ali saznanja je želeo da produbi daljnjim istraživanjima.

Zajedno s kolegama sproveo ih je najpre na laboratorijskim miševima, pa na ljudskim stanicama u laboratoriji. Testirali su masne stanice dobrovoljaca te ustanovili povećanu ekspresiju gena i enzima što pomaže ubrzanju metabolizma lipida nakon što ih se obradi cinamaldehidima.

foto: pixabay.com

Vu je zaključio da konzumiranje cimeta (odnosno cinamaldehida) podstiče termogenezu i proces sagorevanja masnoća u organizmu, ali kaže da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja jer su dosadašnja sprovedena samo na ljudskim stanicama u laboratoriji. Vu kaže da rezultati obećavaju te da bi mogli pomoći suzbijanju epidemije gojaznosti u svetu.

- Cimet je deo ishrane hiljadama godina i njegova primena u suzbijanju gojaznosti pacijentima mogla bi mogla biti jednostavnija i prihvatljivija od nekih drugih metoda - smatra Vu. Upotreba cimeta zabeležena je pre 4.000 godina. Najstariji zapis o njemu potiče iz židovskog zapisa Tore, dok se u Starom zavetu spominje izrada lekovitog ulja koje se koristilo za pomazanje. U ajurvedskoj medicini eterično ulje cimeta koristilo se za umirivanje živaca i mišića, a ajurveda ga i danas smatra idealnim lekom za probleme probave i dijabetes.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.