Ako vam se ovo pojavi na licu, pod hitno idite kod lekara! (FOTO) (GIF)
Foto: Pixabay

oprezno sa zdravljem

Ako vam se ovo pojavi na licu, pod hitno idite kod lekara! (FOTO) (GIF)

Sindrom ometa rad jajnika i može rezultirati nepravilnim menstruacionim ciklusima ili čak dovesti do poteškoća sa začećem

Objavljeno: 09:05h

5 znakova da imate posla sa zlom osobom. Dobro čuvajte leđa! (FOTO) (GIF)

Imate dlačice na licu? Mislite da je to nebitno? Kako kažu lekari, može biti i te kako bitno, pošto je to jedan od simptoma sindroma policističnih jajnika (PCOS).

Ovaj sindrom prouzrokovati ozbiljnije zdravstvene probleme, uključujući rak, dijabetes tipa II i neplodnost, kaže iz Klinike Mejo.

Sindrom policističnih jajnika je stanje koje pogađa ženski hormonski sistem, terajući žensko telo da proizvodi više muških hormona nego što je potrebno. Sindrom ometa rad jajnika i može rezultirati nepravilnim menstruacionim ciklusima ili čak dovesti do poteškoća sa začećem.

foto: giphy

Ovaj sindrom je jedan od glavnih uzroka neplodnosti žena. Dok doktori još ne znaju šta uzrokuje ovo stanje, obično se navode tri uzorka koja povećavaju mogućnost:

- genetski faktori

- otpornost na insulin

- upala

Glavni problem je što mnoge žene nisu svesne da imaju ovaj sindrom, čak do 70 odsto njih.

Zato je uočavanje glavnih znakova bolesti presudno za rano otkrivanje dijagnoze.

foto: profimedia

Prvi znaci su debele tamne dlake na bradi ili ispod nosa. Uz lice, ovaj sindrom često uzrokuje višak rasta dlaka u drugim delovima tela: na grudima, leđima, rukama i abdomenu. Dobijanje težine je drugi znak upozorenja ovog sindroma. Mnogi bolesnici teško kontrolišu svoju težinu zbog hormonske neravnoteže.

Promene raspoloženja su treći zajednički znak bolesti. Osobe sa ovim sindromom često se moraju nositi s teškim glavoboljama, naglim promenama raspoloženja i depresijom.

Ako ste primetili bilo koji od ovih simptoma, bilo bi bolje da posetite svog lekara.

foto: giphy

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.