Svetski dan NET tumora! Od retkih Neuroendokrinih tumora, u Srbiji, godišnje oboli 100 ljudi!
Foto: promo

pregledaj se na vreme

Svetski dan NET tumora! Od retkih Neuroendokrinih tumora, u Srbiji, godišnje oboli 100 ljudi!

Neuroendokrini tumori čine oko 0.5% svih malignih tumora i pacijenti uz pravilno lečenje i rano otrkrivanje mogu da žive dugo i budu radno sposobni

Objavljeno: 09.11.2017. 13:15h
  • 8

Opsedali i Teslu! Zapanjujuća tajna koja se krije iza brojeva 3, 6 i 9! (FOTO) (GIF) (VIDEO)

U Srbiji od retkih Neuroendokrinih (NET) tumora godišnje oboli 100 ljudi, a kroz Centar za neuroendokrine tumore Kliničkog centra Srbije godišnje prođe oko 2500 pacijenata.

Neuroendokrini tumori čine oko 0.5% svih malignih tumora i pacijenti uz pravilno lečenje i rano otrkrivanje mogu da žive dugo i budu radno sposobni.

Međutim, prema dostupnim podacima, oko 50% slučajeva neuroendokrinog tumora biva otkriveno tek u odmaklom stadijumu, sa već postojećim metastazama.

- NET se sporo i teško otkrivaju jer daju atipične simptome, tako da lekari nisu skloni da na njih posumnjaju. To je razlog zašto od nastanka bolesti do postavljanja dijagnoze i započinjanja lečenja može proći  i više godina. Slična situacija je u svetu i tom smislu smo na nivou razvijenijih zemlja - objašnjava predsednica Udruženja pacijenata retkih bolesti (UPRT) Gorjana Ajzinberg.

foto: promo

Tegobe neuroendokrinih tumora mogu biti raznovrsne, nalik na druga učestalija oboljenja. Najčešće pogrešne dijagnoze su: sindrom iritabilnih creva, kronova bolest, ulcerozni kolitis, alergija na hranu, gastritis i ulkusna bolest, astma i zapaljenje pluća, menopauza, psihijatrijska oboljenja... Predsednica UPRT-a ukazuje da se pacijenti sa NET u Srbiji suočavaju sa više veoma ozbiljnih problema koji traju godinama i još nisu rešeni.

- Za pouzdanu dijagnostiku i praćenje NET nedostaje savremena dijagnostička procedura tzv. PET metoda, mada se u Centru za nuklearnu medicinu KCS nalazi Nacionalni PET centar, sa odličnom opremom i iskusnim lekarima. Nedostaje dovoljan broj termina i postelja za lečenje specifičnom terapijom PRRT kod određenih pacijenata. Za sada se PRRT može primiti samo u Kliničkom centru Kragujevac, Centar za nuklearnu medicinu koji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje ima ugovor za samo 35 usluga, a potrebe su znatno veće pa mnogi pacijenti mesecima čekaju na započinjanje lečenja. Na Listi lekova ne nalaze se lekovi neophodni za prvu liniju lečenja NET nekih lokalizacija. Lekovi registrovani za druge dijagnoze, kojima bi se uspešno mogli lečiti neki oblici NET, nisu registrovani za NET pa ih lekari ne mogu primeniti - navodi Gorjana Ajzinberg probleme sa kojima se suočavaju pacijenti oboleli od NET tumora.

(Espreso.rs) 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media