Morate znati zbog sebe! Detaljno značenje svih čudnih oznaka na ambalažama i proizvodima! (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

šta u stvari koristite?

Morate znati zbog sebe! Detaljno značenje svih čudnih oznaka na ambalažama i proizvodima! (FOTO) (GIF)

Ako znate koje oznake označavaju dobre i loše emulgatore, vreme je da se pozabavite i oznakama za ambalažu

Objavljeno:

2 najmanje tajne za najveće ispunjenje sreće po Albertu Ajnštajnu! (FOTO) (GIF)

Na deklaracijama svih proizvoda navedeni su sastojci koji se u njima nalaze, zato obratite pažnju na njih jer su mnogi štetni po zdravlje. Ako se šećer nalazi na prvom mestu u sastavu proizvoda, njega u tom proizvodu ima najviše.

Osim na sastav samog proizvoda morate da pazite i na sastav ambalaže u kojoj se nalazi određeni proizvod, treba znati da je mnogo te ambalaže napravljeno za jednokratnu upotrebu i da ne bi trebalo da nastavite da je korsitite kada iskoristite proizvod u njoj.

Ako već znate kako da razumete sastojke u proizvodima, i oznake za emulgatore i dodatke, vreme je da se pozabavite i oznakama za ambalažu, da biste znali šta u stvari koristite.

foto: giphy

Oznake mogu biti predstavljene brojevima i simbolima.

1 - PET, PETE polietile

Spisak sastojaka uključuje sve sastojke navedene padajućim redosledom u odnosu na masu proizvoda

n tereftalat (skraćenica od polyethylene terephthalate)

Trebalo bi da znate da su pakovanja izrađena od ove plastike namenjena jednokratnoj upotrebi, pa treba da izbegavate dugoročno korišćenje ovih boca, pre svega, iz higijenskih razloga. Neka istraživanja pokazuju da postoji mogućnost da ispuštaju antimon i toksične supstance koje remete rad hormona.

2 - HDPE, HDP polietilen visoke gustine (skraćenica od high density polyethylene)

To je ‚‚dobra" plastika za koju postoji najmanja verovatnoća ispuštanja štetnih supstanci.

foto: profimedia

3 - PVC polivinil hlorid (3V skraćenica od polyvinylchloride)

Vrstu plastike koji treba izbegavati, kada se radi o pakovanju proizvoda za ličnu upotrebu. Da bi se poboljšala mehanička svojstva ove vrste plastike, prilikom proizvodnje se u nju dodaju plastifikatori, najčešće ftalati, koji remete rad hormona. Međutim, često se na nalepnici PET može videti i broj 3, ili broj 1. To znači da je upravo ta nalepnica izrađena od PVC materijala, koji praktično ne utiče na vas, dok pijete tečnost iz flaše.

4 - LDPE polietilen male gustine (skraćenica od low density polyethylene)

Kao i vrsta plastike pod brojem 2, spada u bezopasnu kategoriju. Ne koristi se za izradu plastičnih flaša, već uglavnom za izradu plastičnih kesica za namirnice.

5 - PP polipropilen (skraćenica od polypropylene)

„Dobra“ plastika, obično je bele boje ili je poluprozirna. U svakodnevnom životu, najčešće se možemo videti kao vrasta plastike koja se koristi za izradu čaša za jogurt i kiselo mleko.

foto: giphy

6 - PS polistiren (skraćenica od polystirene)

Plastika koju najčešće srećete kod jednokratnih čaša za kafu, ili u ambalaži brze hrane. Ova plastika može isputiti stiren, jedinjenje koje po nekim istraživanjima može uticati na pojavu raka i drugih oboljenja.

7 - PC (ili bez oznake)

Najgora vrsta plastike za prehrambene proizvode, jer može ispustiti hemikaliju BPA (bisphenol A). Skoro da se i ne možemo sresti naći kod ambalaže proizvoda koji se koriste za ličnu upotrebu. Takođe, mnoge flašice za bebe, kao i druga oprema, imaju naglašeno da ne sadrže BPA (BPA free).

Oznaka i skraćenica na papirnoj i kartonskoj ambalaži

20 - Kartonska ambalaža; koristi se za kartonske kutije namenjene transportu (talasasti karton). 21 - Razne vrste papira; novine, časopisi, katalozi (ravan karton) 22 - Kancelarijski papir, knjige 23 - Karton, ambalaža za nesmrznutu hranu, čestitke, korice knjiga

foto: profimedia

Oznaka i skraćenica za metale

40 - Čelik (FE) 41- Aluminijum (ALU)

Oznaka i skraćenica za drvene materijale

50 - Drvo (FOR) 51 - Pluta (FOR)

Oznaka i skraćenica za tekstilne materijale

60 - Pamuk (TEX) 61 - Juta (TEX)

Oznaka i skraćenica za staklo

70 - Bezbojno staklo (GL) 71 - Zeleno staklo (GL) 72 - Smeđe staklo (GL)

foto: giphy

Oznake na višeslojnoj ambalaži – ambalaža koja se dominantno sastoji od papira i kartona, ali se ne može rastaviti na sastavne materijale

80 - Papir i karton u kombinaciji sa metalima 81 - Papir i karton u kombinaciji sa plastikom; kartonski tanjirići, ambalaža za sladoled 82 - Papir i karton u kombinaciji sa aluminijumom 83 - Papir i karton u kombinaciji sa belim limom 84 - Papir i karton u kombinaciji sa plastikom i aluminijumom; tetrapak, mleko, sokovi 85 - Papir i karton u kombinaciji sa plastikom, belim limom i aluminijumom

Oznake na višeslojnoj ambalaži – ambalaža koja se dominantno sastoji od plastike i stakla, ali se ne može rastaviti na sastavne materijale

90 - Plastika i aluminijum 91 - Plastika i beli lim 92 - Plastika i raznovrsni metali 95 - Staklo i plastika 96 - Staklo i aluminijum 97 - Staklo i beli lim 98 - Staklo i raznovrsni metali

foto: profimedia

(Espreso.co.rs / Izvor: svetnauke)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.