IMATE LI OVO ZADEBLJANJE NA VRATU? Ako je odgovor potvrdan, idite odmah kod lekara!
Foto: Profimedia

nije naivno

IMATE LI OVO ZADEBLJANJE NA VRATU? Ako je odgovor potvrdan, idite odmah kod lekara!

Izgleda li vam kao da vam je vrat natekao?

Objavljeno: 14:18h

Koristite ih svaki dan, a ne znate da se u njima nalazi govedina, iako nisu za jelo! (FOTO) (GIF)

Ako imate deblji vrat nego što je normalno, ako izgledate kao da vam je vrat "natekao", možda ste u opasnosti od oboljenja štitne žlezde, i trebalo bi odmah da odete kod lekara.

Kod oboljenja ove žlezde obično je reč o autoimunom poremećaju, u kojem štitnjača uništava samu sebe, zbog antitela koja tretiraju tu važnu žlezdu doživljavati kao neprijatelja.

Svaka peta žena će se u jednom razdoblju života susresti sa poremećajem štitnjače, a i broj oboljelih muškaraca sve je veći. Osim genetike, bolesti štitnjače pogoduju stresan život, nepravilna ishrana i promene hormonskog statusa poput trudnoće i menopauze, piše WebMD.

foto: giphy

Prvi simptomi nepravilnog rada štitne žlezde su oticanje vrata, neobjašnjiv gubitak ili dobitak težine, opadanje kose i promene u nivou energije i raspoloženju. Ovaj poremećaj za posledice može imati i probleme s plodnošću, povišen krvni pritisak, oštećenja srca i psihičke probleme u obliku depresije.

foto: Pixabay

Najčešći oblici bolesti štitnjače su hipotireoza, u kojoj ona luči premalo hormona i hipertireoza u kojoj luči previše.

Jedan od simptoma koji se javljaju kod oboljenja štitne žlezde je kad se obrve ozbiljno prorede ili potpuno nestanu na spoljašnjim krajevima.

foto: giphy

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.